Королевська: "Варварський крок" Тігіпка добром не закінчиться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Королевська: "Варварський крок" Тігіпка добром не закінчиться

Казна та Політика
1993
У результаті урядової "детінізації" скоротяться кількість робочих місць і рівень зарплат, зростуть ціни на продукцію, у той час як основним результатом реальної легалізації ринку праці має стати зростання зарплат.
Так в ефірі програми "Про головне" на Першому національному телеканалі голова Комітету Верховної Ради України з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Наталія Королевська прокоментувала представлені 4 квітня віце-прем'єр-міністром України Сергієм Тігіпком законопроекти щодо легалізації ринку праці і зарплат в Україні.
"Люди змушені нелегально працювати і отримувати зарплати в конвертах лише тому, що не можуть знайти легальну роботу з гідною зарплатою. Сьогодні немає достатньої пропозиції робочих місць з гідною зарплатою легальною. Тому будь-які методи репресій, тиску викличуть зворотну реакцію - ще більшу тінізацію ринку зарплат. Ми це вже проходили з Податковим кодексом - розширили повноваження податкових органів і отримали збільшення безробіття, зростання заборгованості по зарплаті і стрибки цін на основні товари", - сказала Королевська.
На її думку, "сьогодні все робиться для того, щоб остаточно завести економіку в тінь, тому що в тіньовій економіці люди працюють поза правовим полем і стають злочинцями. Все це робиться з однією метою - жебраками та безправними легше керувати. Тому замість боротьби із зарплатами "у конвертах" йде боротьба за "конверти".
Як зазначила Королевська, репресивні заходи, закладені в законопроектах щодо легалізації ринку праці Тігіпка, обернуться зниженням реальних заробітних плат і скороченням робочих місць. При цьому зростуть ціни на продукцію, бо роботодавець змушений буде платити державі більше податків і штрафів.
"Ми добре розуміємо, що роботодавці перекладуть навантаження або на найманого працівника, або на собівартість продукції. І тим самим буде черговий виток зростання цін. Це абсолютно антиекономічний, варварський крок", - підкреслила вона.
За даними депутата, найнижчі зарплати - у сферах освіти, медицини, сільського господарства. "Необхідно зробити все для того, щоб люди могли отримати легальне працевлаштування, щоб ні в якому разі ця чергова реформа не позначилася на людях, які будуть скорочені й позбавлені свого робочого місця", - сказала Королевська.
Вона вважає, що для легалізації ринку заробітних плат необхідно застосувати економічні стимули. "Перше і найголовніше, що потрібно зробити - це зменшити ставку оподаткування фонду зарплати до такого рівня, при якому людям буде вигідно отримувати легальну зарплату, роботодавцям вигідно платити з неї податки і мати легальне працевлаштування", - сказала Королевська.
Як приклад вона навела США, де обов'язкові внески на пенсійне забезпечення становлять 12,4% і Швецію - з 17,2% податку. "Не дивно, що в цих країнах вигідно платити легальну зарплату, і люди отримують свої доходи офіційно. В Україні обов'язковий внесок доходить до 50%. Якщо роботодавець нарахував 1000 грн., то на руки працівник отримує трохи більше половини від цієї суми, а 500 грн. - забирає держава у вигляді податків. Якби в нас була така ставка внеску як в США, то у людей би залишалося не 500, а 880 грн."
Депутат повідомила, що вона готує альтернативну концепцію детінізації ринку праці, яка буде представлена громадськості найближчим часом. Серед основних положень цієї концепції - перерахунок мінімальної заробітної плати. "Держава повинна перестати обманювати своїх людей. Лише коли влада чесна з народом, вона може вимагати взаємної чесності. Мінімальна зарплата, встановлена сьогодні (960 грн.), не відповідає реальним цінам і реальним потребам людей. Тому ми наполягаємо на тому, щоб підняти мінімальну заробітну плату хоча б до 1400 грн.", - заявила Королевська.
Також, на її думку, необхідно ввести прогресивну шкалу оподаткування заробітної плати. "Людям, у яких заробітні плати менші, необхідно дати можливість отримувати на руки більше за рахунок зниження ставки", - сказала глава комітету. Також вона вважає, що необхідно скасувати сплату інвалідами і пенсіонерами єдиного соціального внеску, який набрав чинності з 1 січня.
Крім цього, Королевська пропонує підвищити соціальне забезпечення пенсіонерів. Для цього в парламенті зареєстрований законопроект про спрямування коштів, виручених державою від продажу "Укртелекому", на доплати пенсіонерам, які отримують пенсії нижче прожиткового мінімуму.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас