Експерт: Нафта може подорожчати до 300 дол. за барель — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Нафта може подорожчати до 300 дол. за барель

Енергетика
1017
Ціни на нафту можуть зрости до позначки в 200-300 доларів за барель, якщо північноафриканська політична криза пошириться на Саудівську Аравію.
Про це сьогодні заявив колишній міністр нафти цієї країни шейх Закі Ямані, передає РБК з посиланням на Reuters.
Він також додав, що на даний момент вірогідність цього невелика, але треба бути уважними. "Я цього поки що не очікую, але хто міг очікувати на кризу в Тунісі?" - сказав Ямані.
Нагадаємо, антиурядові виступи в країнах Близького Сходу почалися саме в Тунісі, де 14 січня ц.р. відбувся державний переворот. Після серії масових акцій протесту президент Зін ель-Абідін бен Алі втік до Саудівської Аравії. Король Саудівської Аравії Абдалла II пообіцяв виділити своїм підданим соціальну допомогу на суму в 35 млрд. дол. Крім того, влада Саудівської Аравії заборонила акції протесту в країні.
Напередодні нафта на біржах у Лондоні і в Нью-Йорку в черговий раз помітно подорожчала, а офіційні ціни на нафтові ф'ючерси досягли максимальних значень більш ніж за 30 місяців. У тому числі офіційна ціна нафти Brent напередодні вперше з серпня 2008 р. встановилася вище рівня 120 дол./бар., а офіційна ціна нафти WTI (Light Sweet) вперше з вересня 2008 р. встановилася вище позначки 108 дол./бар.
Підвищений попит на ф'ючерси був зумовлений побоюваннями дефіциту енергоносіїв. У той час як світова економіка потроху відновлюється і проявляє ознаки підвищення попиту на нафту і нафтопродукти, громадянська війна в Лівії, а також нестабільність в Сирії, Бахрейні та Ємені створюють загрозу скорочення постачань нафти на світовий ринок з Північної Африки і Близького Сходу.
Раніше аналітики Erste Group заявили, що нафта може подорожчати до 200 доларів за барель, якщо в Лівії або Алжирі будуть навіть короткострокові перебої з виробництвом нафти, що вичерпає резервні потужності Саудівської Аравії. Експерти вважають, що Саудівська Аравія несе в собі найбільший ризик початку стрімкого зростання цін на нафту.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас