Мера Чернівців навели за приклад — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мера Чернівців навели за приклад

Казна та Політика
1488
Депутати міської ради Чернівців відсторонили від посади мера "карпатською Відня" Миколи Федорука. Цікаво, що рішення про "імпічмент" міському голові було ухвалене депутатами "регіоналами", "бютівцями" і "нашоукраїнцями". Молоді опозиційні партії називають такий збіг змовою для відстоювання власних бізнес-інтересів.
Невгамовний мер
Микола Федорук є одним з найбільш популярних мерів Чернівців. З 1998 року він незмінно перебуває на посаді. Та й мером він став після того, як у 1994 році його обрали головою міськради. На останніх виборах Федорук набрав 64,69% голосів, тоді, коли другий за популярністю кандидат у мери - місцевий журналіст і депутат міськради Василь Забродський отримав 10,44%. Такий розрив - більш ніж у 50% - навряд чи можна пояснити одним лише адмінресурсом. Проте тим більш вражаючою стала інформація про відставку мера міста, ініційовану депутатами міськради. Тим більше, що однією з причин відставки було... невдоволення жителів Чернівців градоначальником! За словами депутата міськради Анатолія Чесанова, до депутатів міськради надійшли множинні звернення мешканців Чернівців, в яких вони скаржаться на дії мера, заявляють про утиски їхніх прав та протиправні дії з боку мера та чиновників міськвиконкому. "Мер не виконує своїх прямих обов'язків, не виконує рішень ради, які безпосередньо стосуються інтересів чернівецької громади. Ми знаємо також і про факти розкрадання коштів міста", - запевняє Чесанів. Але чому жителі міста вп'яте (!) обрали собі такого нехорошого градоначальника, та ще й з таким відривом, Чесанів не пояснив.
Тим часом, за два дні до ініціативи депутатів збунтувалися й підприємці Калинівського ринку Чернівців. Громадська організація підприємців "Калинка", що об'єднує бізнесменів Калинівського ринку Чернівців, виступила за відставку міського голови Миколи Федорука. "Будь-яка критика місцевої влади тягне за собою тиск з боку чиновників, проведення позапланових перевірок заангажованих аж до тимчасового припинення діяльності", - йшлося в заяві "Калинки". На думку підприємців, "корумповані чиновники (з адміністрації ринку) користуються повною підтримкою Миколи Федорука". Вже в ході розгляду питання про відставку мера Чернівців, міськрада надала слово представникові підприємців ринку Емілю Павлюку. "Мер Чернівців Микола Федорук та підконтрольний йому глава адміністрації ринку обдирають підприємців, практикують побори і позбавлення власності бізнесменів. Його відставка піде на користь розвитку міста", - заявив Павлюк. Це далеко не перша заява Павлюка з приводу мера Чернівців. До цього підприємця цікавив, серед іншого, і... зв'язок мера з СБУ. Так, за 10 днів до виборів мера у жовтні 2010 року Павлюк звернувся до Федорука з пропозицією "очиститися". За версією підприємця, а за сумісництвом кандидата в депутати Чернівецької міськради від Української народної партії, мера міста таємно присвоїли звання полковника СБУ. "Враховуючи, що в жителів Західної України (в тому числі й Буковини) історично склалося специфічне ставлення до каральної органу КДБ СРСР (правонаступницею якого є СБУ), службовими обов'язками якого була боротьба з українським націоналізмом, закликаю Вас скористатися можливостями, які надає співпраця з громадськими ініціативами виборців, ліквідувати брак інформації в біографії", - говорив Павлюк у зверненні до Федорука. Чому ж така "одіозна" особа, яка не тільки всіляко затискає підприємців, але і можливо в минулому була співробітником "каральних органів", отримала таку підтримку в жителів міста, Павлюк також не пояснював.
З іншого боку, Федорука навряд чи можна назвати ідеальним мером. Це визнають і депутати міськради, які підтримали його. "Ніхто не може дорікати "Свободі" за лояльність до чинного й "вічно живого" Миколи Трохимовича (Федорука - ред.). Діяльність як його особисто, так і його "тимурівської" команди за всі 17 років викликає чимало питань, у тому числі і тих, які вже поставлені стосовно роботи і Калинівського ринку, і аеропорту, й інших комунальних підприємств", - йдеться у зверненні глави фракції ВО "Свобода" у Чернівецькій міськраді Мар'яни Кривич. Тим не менше, і Кривич, і два інших депутата-"свободівця" підтримали Федорука, відмовившись брати участь в голосуванні і порвавши свою бюлетені. Підтримку меру зробила і фракція "Фронту змін". "Ми не допустимо, щоб міського голову, за якого проголосувала більшість виборців Чернівців, підмінили маріонеткою з функцією "виконуючого обов'язки", - сказав голова фракції "Фронту змін" у міськраді Олексій Каспрук. Загалом, представники "молодої опозиції" виступають не стільки за Федорука, скільки проти планів Партії регіонів із захоплення влади в місті. Адже саме це, на їхню думку, зараз і відбувається.
Показовий приклад для інших міст
Відставка Федорука є наочним прикладом для тих українських градоначальників, які були обрані не від Партії регіонів, впевнені політсили, які підтримали його. "Запевняю вас, не для того наші колеги зараз проявляють таку піонерську активність, щоб допомогти міській громаді жити краще, і щоб чернівчани нарешті отримали контроль над фінансовими потоками міста... Забрати контроль над фінансовими потоками в міського голови, щоб віддати його в руки Партії регіонів та їх союзників? Яка буде з цього користь для міської громади ми бачимо в масштабі цілої країни", - сказала Кривич. "Наша партія не раз попереджала, що на прикладі Чернівців влада відпрацьовує сценарій постановки на керівництво потрібних їй осіб, незважаючи на волевиявлення мешканців міста. Очевидно,"ляльководи" зі столиці сподіваються, що в нашому місті з європейськими традиціями демократії їм зійде з рук те, що вони вкрали вибір громадськості. Цього не буде", - запевнив Каспрук. Цікаво, що Федорука підтримав навіть народний депутат Микола Томенко. "Нинішнє рішення можна розглядати, як прецедент, який створений як повчальний урок у відносинах нової влади з міськими головами, які не балотувалися від влади", - сказав Томенко. За його словами, прецедент полягає в тому, що якщо вони не засвоять цей урок, то місцева влада у співпраці з адмінресурсом може забезпечити 2/3 голосів для відставки міського голови. Між тим, "брати" Томенка з політсили - чернівецькі депутати від "Батьківщини" - проголосували за відставку мера міста з посади. Таким чином, першоквітневий жарт "регіоналів" здається не таким невинним.
Крім показового уроку звільнення Федорука з посади дозволить прибрати до рук значні ресурси. Так, це вже згадуваний Калинівський ринок - один з найбільших у регіоні. Крім цього - це і чернівецький міжнародний аеропорт, завдяки деяким особливостям митниці якого, як кажуть місцеві опозиційні політики, і наповнюється Калинівський ринок товаром. А крім того - це міська земля. Чернівці вже вигравали звання найбільш комфортного для проживання міста України і не можна виключати, що з остаточною реанімацією будівельної галузі в Україні, ціна нерухомості в цьому місті "поповзе" вгору.
Поки екс-мер звинувачує в усьому голову державної обласної адміністрації Михайла Папієва та голову місцевого управління МВС Миколу Харабару, які, за словами Федорука, викликали до себе депутатів міськради і "тиснули" на них, погрожували бізнесу депутатів. Папієв у відповідь змовчав. Харабара намагався виправдовуватися.
Випадок з Федоруком багато в чому є показовим. Україна, де на минулих виборах до місцевих рад, незважаючи на адмінресурс, до органів місцевого самоврядування потрапило багато людей, не пов'язаних з Партією регіонів, зачаїлася в очікуванні. Майбутні вибори міського голови у Чернівцях цілком можуть піти за "мукачівським сценарієм" 2004 року, який "прославив" Україну на світовому рівні. Крім того, Федорук дуже нагадує Кучму - такий собі практично беззмінний керівник, з його "багатовекторною політикою", Федорук пережив не одну зміну влади, примудряючись домовлятися з кожною новою верхівкою. Але Партія регіонів кінець-кінцем дала йому, а заодно і всій Україні, зрозуміти: нову владу не цікавлять нехай і лояльні, але самостійні політики. Новій владі потрібні керівники і політики, повністю їй віддані.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас