Нацдепозитарій загрожує блокуванням цінних паперів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацдепозитарій загрожує блокуванням цінних паперів

Фондовий ринок
293
Національний депозитарій (НДУ) допускає блокування обігу цінних паперів в результаті створення Центрального депозитарію шляхом об'єднання НДУ з Всеукраїнським депозитарієм цінних паперів (ВДЦП). Про це йдеться в повідомленні НДУ.
НДУ зазначає, що оскільки системи обліку ВДЦП і Нацдепозитарію побудовані і функціонують за різними принципами, то їх об'єднання без обопільної згоди розробників цих систем фактично неможливе.
"Для реалізації такого завдання, навіть за умови згоди розробників систем обліку НДУ і ВДЦП, буде потрібен дуже тривалий період часу, що може фактично заблокувати обіг цінних паперів", - йдеться в повідомленні.
Нацдепозитарій також підкреслює, що створення Центрального депозитарію шляхом об'єднання із ВДЦП в першу чергу вимагає завершення об'єднання ВДЦП і депозитарію "Міжрегіональний фондовий союз" (МФС).
"Оскільки МФС як юридична особа до поточного часу існує, то говорити про завершення реорганізації ВДЦП і МФС ні де-юре, ні де-факто не можна", - йдеться в повідомленні.
За даними НДУ, МФС є власником програмно-технічного комплексу, який ВДЦП використовує на правах оренди для здійснення депозитарної і розрахунково-клірингової діяльності.
Крім того, на думку Нацдепозитарію, для створення Центрального депозитарію шляхом об'єднання НДУ з ВДЦП необхідні істотні зміни в законодавстві та нормативно-правових актах, що регулюють функціонування національної депозитарної системи, також необхідно розробити програмно-технологічні рішення і засоби для стикування систем обліку ВДЦП і НДУ.
Як повідомляло агентство, 4 лютого заступник голови Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації Віктор Івченко звернувся до прем'єр-міністра Миколи Азарова з пропозицією створити Центральний депозитарій на базі Національного депозитарію (Івченко контролює 13% акцій НДУ).
Пізніше уряд підтримав пропозицію Івченка.
31 березня голова Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку Дмитро Тевелєв повідомив, що Івченко подав у відставку з посади голови наглядової ради НДУ.
У лютому ВДЦП виступив за створення Центрального депозитарію шляхом злиття з НДУ.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас