Ірландські банки пройшли тест на націоналізацію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ірландські банки пройшли тест на націоналізацію

Казна та Політика
275
У четвер ввечері центробанк Ірландії опублікував результати проведених разом з незалежними експертами стрес-тестів чотирьох найбільших фінансових компаній країни - Allied Irish Banks, Bank of Ireland, Irish Life & Permanent і EBS. Стрес-тести показали, що для подолання кризи їм буде потрібна додаткова фінансова допомога на загальну суму 24 млрд євро. При цьому найбільшої докапіталізації (13,3 млрд євро) потребує Allied Irish Banks, колись найбільший кредитор країни. Раніше влада стверджувала, що цьому банку необхідно залучити лише 5,3 млрд євро. У свою чергу Bank of Ireland і Irish Life & Permanent потрібно 5,2 млрд євро і 4 млрд євро відповідно, а EBS подолає кризу, якщо залучить додаткові 1,5 млрд євро. Держава вже заявила, що готова спільно з ЄС надати банкам необхідну допомогу. Це означає, що банки будуть фактично націоналізовані, оскільки державі перейдуть контрольні пакети фінансових компаній.
Під час стрес-тестів було змодельовано найбільш несприятливий сценарій - зростання безробіття і подальше зниження цін на нерухомість на 60%. Критерій для проходження тесту, як і при оцінці банків в інших країнах ЄС, - значення коефіцієнта достатності капіталу першого рівня не нижче 6% при несприятливому сценарії. У стрес-тести не був включений Anglo Irish Bank, який показав за підсумками 2010 року збитки в 17,7 млрд євро, а також Irish Nationwide Building Society. За словами міністра фінансів країни Майкла Нунана, для цих фінансових компаній уряд проводить окремі стрес-тести, які завершаться у травні.
Це вже п'яте вливання коштів в ірландську банківську систему з початку кризи. З огляду на нинішній пакет, загальний обсяг виділених державою коштів може скласти 70 млрд євро. У розрахунку на кожного жителя країни це 15 тис. євро. Глава центробанку Ірландії Патрік Хонохан вже назвав нинішню банківську кризу найдорожчою за всю історію країни. В кінці минулого року Ірландія після численних відмов була змушена взяти фінансову допомогу від ЄС та МВФ у розмірі 85 млрд євро. З них 35 млрд євро зарезервовані для відновлення банківської системи.
Влада Ірландії має намір провести радикальну реструктуризацію банківської системи, залишивши на ринку тільки двох гравців - Bank of Ireland і Allied Irish Banks, до якого буде приєднано EBS. Щоправда, однією з умов збереження цих банків є продаж непрофільних активів до кінця 2013 року. У випадку Bank of Ireland мова йде про активи на 30 млрд євро, а Allied Irish Banks / EBS - на 23 млрд євро. Інші банки можуть бути ліквідовані або об'єднані. Інвестори на публікацію стрес-тестів відреагували неоднозначно. На відкритті торгів у п'ятницю акції Irish Life & Permanent впали на 59%, Allied Irish Banks - на 15%. А ось папери Bank of Ireland подорожчали на 26%, оскільки банк вже заявив, що має намір самостійно, без допомоги держави, залучити необхідні кошти. Як сказано в заяві Bank of Ireland, робота з консультантами з цього питання вже ведеться.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас