Нацбанк прибрав валюту до рук — Finance.ua

Нацбанк прибрав валюту до рук

Валюта
1697
У кінці I кварталу Нацбанк відновив скупку валюти на міжбанку. "У березні загальні надходження іноземної валюти від нерезидентів перевищили валютні перекази в їх користь, - сказано в повідомленні регулятора.- Це сприяло домінуванню на міжбанківському ринку пропозиції інвалюти і формуванню позитивного сальдо валютних інтервенцій НБУ, яка склала $250, 7 млн (в еквіваленті)" .
Березень став другим місяцем у поточному році, коли обсяг валюти, що купується НБУ, перевищував обсяг продажів - у січні чисте сальдо валютних інтервенцій склало $255,5 млн. Однак у лютому регулятор звів баланс операцій на міжбанку з дефіцитом у $7,4 млн. Таким чином, за підсумками I кварталу НБУ викупив $498,8 млн.
Скупка іноземної валюти Нацбанком можлива в разі збільшення її пропозиції на міжбанку. Однак досі немає визначеності з отриманням третього траншу Міжнародного валютного фонду. Спочатку планувалося, що його - на суму близько $1,5 млрд - Україна отримає в середині березня. Для цього в першій половині лютого Україну відвідала місія МВФ, щоб узгодити зміни до програми співпраці. Відповідно до неї, уряд зобов'язався до кінця березня запустити пенсійну реформу, а до середини квітня - підвищити тарифи на опалення для населення на 20%.
Пенсійна реформа так і не була проведена, тому уряд почав підготовку громадської думки до припинення співпраці з МВФ. Однак міжбанк ці негативні новини практично проігнорував. НБУ констатував за підсумками березня "певне зниження" ринкових котирувань гривні щодо долара США: за безготівковими операціями - на 0,35%, до 7,9697 грн/$, а за готівковими (з продажу доларів) - на 0,38%, до 7,9837 грн/$.
Керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club Микола Івченко говорить, що на початку березня спостерігалася істотна пропозиція валюти, яку викуповував Нацбанк. "У другій половині місяця події в Японії і Північній Африці заохочували імпортерів закупити валюти про запас, тому Нацбанк відмовився від інтервенцій і допустив невелике ослаблення гривні", - відзначає експерт.
"При цьому обсяги продажу валюти підприємствами залишалися стабільними, тому що бізнесу була необхідна гривня, в першу чергу для виплати зарплат", - говорить президент Українського товариства фінансових аналітиків Юрій Прозоров. Знизило тиск на валютний ринок і те, що, за його словами, населення поступово витрачає валютні запаси.
У наступних місяцях експерти також не бачать причин для зниження валютних резервів НБУ. "Швидше за все в квітні-травні курс гривні залишиться на рівні 7,95-8 грн/$, влітку очікується невелика ревальвація. У таких умовах Нацбанк може збільшувати свої валютні запаси, однак темпи зростання будуть невеликими - на рівні березня", - вважає Івченко. "Ймовірно, до осені нинішня тенденція збережеться: Нацбанк буде потроху нарощувати свої резерви, а якщо в окремих місяцях і буде зниження, то невелике", - погоджується директор департаменту казначейства і фінансових інститутів банку "Креді Агріколь" Антон Болдирєв.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас