Оніщук констатує правове ослаблення всіх політичних інститутів в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Оніщук констатує правове ослаблення всіх політичних інститутів в Україні

227
Україна не має правових, політичних і стабільних інституційних механізмів вкорінення демократії і дотримання принципу свободи.
За його словами, це, зокрема, проявляється в правовому ослабленні всіх політичних інститутів, за винятком інституту президента, що стало можливим внаслідок зміщення і роздроблення системи стримувань і противаг.
Оніщук підкреслює, що усталені політичні інститути поступово втрачають власні конституюючі ролі, перетворюючись на фасадну розшивку політичного режиму, а на зміну їм приходять субститути, які штучно "прив'язуються" до президента як до символічного власника політичних акцій.
Саме на такі субститути покладається основне завдання як з розробки практичних політичних рішень, так і з неформального контролю за "традиційними" інститутами. Серед уже наявних - Національний антикорупційний комітет, Комітет з економічних реформ, Рада регіонів, Громадська гуманітарна рада, Конституційна асамблея, які, незважаючи на їх дорадчо-консультаційний статус, по суті, отримують право політичної і навіть квазізаконодавчої ініціативи.
Фактично це означає, що система виконавчої влади концентрується не навколо конституційно-певних органів - Кабінету міністрів і обласних та місцевих державних адміністрацій, а навколо названих субститутів, яким і передаються владні повноваження, вважає експерт.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас