Білорусь визнала, що заходи влади не оживили міжбанківський ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусь визнала, що заходи влади не оживили міжбанківський ринок

Валюта
640
Білоруський міжбанківський ринок не ожив після збільшення Нацбанком до 10% маржі при продажу валюти поза біржею, через недостатні заходи з обмеження внутрішнього попиту, йдеться в коментарі Нацбанку.
Відзначимо, що ажіотажний попит на долари і євро в Білорусі, підстьобнутий недовірою до національної валюти і різким зростанням торгового дефіциту, виснажив золотовалютні резерви країни. На початку тижня Національний банк зробив крок до м'якої девальвації рубля, збільшивши до 10% маржу при обміні валюти на позабіржовому ринку, між банками.
"Щоденні обсяги продажу іноземної валюти суб'єктами господарювання на позабіржовому ринку в березні, в тому числі в останній декаді, залишалися на колишньому рівні... Існуючий дисбаланс пояснюється як збереженням ажіотажного попиту, так і наявністю надлишкового попиту, пов'язаними з недостатньо жорсткими заходами щодо його скорочення", - сказано в коментарі.
Варто зазначити, що середній щоденний обсяг торгів валютою на міжбанківському ринку в березні становив $ 37 мільйонів у порівнянні з $ 38 мільйонами в лютому і $ 31 мільйоном у січні.
Багато експертів і учасники ринку називали 10-відсоткову маржу недостатньою і закликали Нацбанк до її розширення.
Однак, білоруський Нацбанк, який оголосив у четвер мораторій на будь-які різкі зміни на валютному ринку, говорить, що не збирається послабляти рубль.
"НБ ясно дав зрозуміти, що девальвувати курс національної валюти заради досягнення короткострокового ефекту він не буде", - йдеться в коментарі.
При цьому Нацбанк вважає за доцільне посилення грошово-кредитної політики.
"Для досягнення поставленої мети НБ збереже курс на подальше посилення грошово-кредитної політики. У даному випадку важливо зрозуміти, наскільки жорстко готовий діяти уряд", - повідомив Нацбанк.
Нагадаємо, що білоруський уряд раніше також закликав до жорсткості грошово-кредитної і бюджетної політики.
Білорусь веде переговори з Росією про виділення кредиту для підтримки економіки на $ 1 мільярд і розраховує отримати ще близько $ 2,0 мільярдів від контрольованого Росією антикризового фонду ЄврАзЕс.
Білоруська влада говорила, що розраховує домовитися про кредит у найближчі 20-30 днів, проте представники російського Мінфіну були більш стримані в оцінках.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас