Експерт: Пенсійний вік треба прив'язати до середнього доживання до пенсії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Пенсійний вік треба прив'язати до середнього доживання до пенсії

Казна та Політика
724
Пенсійний вік треба прив'язати до середнього доживання до пенсії, а не до середньої тривалості життя українців. Про це заявив президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер.
"Якщо порівнювати з іншими країнами, то цей показник (середнє доживання) в Україні у цілком пристойному стані. І це треба людям роз'яснювати. Низька тривалість життя у нас пов'язана з високими показниками дитячої смертності і високою смертністю чоловіків у працездатному віці. І частина людей, які належать до цієї категорії, як показує статистика, не доживуть до пенсії в будь-якому випадку", - зазначив О.Пасхавер.
За словами президента Центру економічного розвитку, "порівняння показників тривалості життя пенсіонерів в України і розвинених країнах свідчить про те, що українці живуть лише на 2-3 роки менше на пенсії, ніж жителі Європи".
У той же час, президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жалило зазначив: "Що ж стосується ідеї прив'язати пенсійний вік до середньої тривалості життя в Україні, то цього робити ніяк не можна. Адже це відносний показник, який не має ніякого відношення до того, скільки буде жити людина після того, як вийде на пенсію".
Разом з тим, О.Пасхавер додав, що збільшення пенсійного віку в Україні є неминучим в принципі і "з точки зору населення, краще всього, якщо накопичувальна пенсійна система буде введена до підвищення пенсійного віку. З тим, щоб люди наперед побачили, що кожен рік їхньої роботи додає до їхньої майбутньої пенсії. Коли вони звикнуть до цього, наприклад, після 10-річної дії такої системи, то, можливо, тоді багато людей зрозуміють, що підвищення пенсійного віку не така вже й страшна проблема. І таку практику можна починати, наприклад, з представників професій, які і так не хочуть рано йти на пенсію, - вчителів, лікарів, державних службовців".
При цьому, на думку експерта, будуть проблеми з джерелом фінансового забезпечення функціонування солідарної та накопичувальної систем.
Нагадаємо, в рамках пенсійної реформи в Україні передбачається підвищення пенсійного віку для жінок на 5 років і чоловіків-держслужбовців на 2 роки, а також введення накопичувального пенсійного страхування з 2013 року.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас