Торгівля алкоголем: міліція Києва виступає за посилення правил — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Торгівля алкоголем: міліція Києва виступає за посилення правил

Казна та Політика
395
В київській міліції вважають, що існуюче законодавство не сприяє зменшенню числа злочинів, пов'язаних з вживанням алкоголю.
Нагадаємо, Київський міський голова Леонід Черновецький на початку січня, незважаючи на критику, підписав рішення Київради, згідно з яким місця торгівлі у тимчасових спорудах загальною площею до 40 квадратних метрів визнані непризначеними для продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних і слабоалкогольних напоїв, столових вин і тютюнових виробів. Закон набирає чинності з сьогоднішнього дня. Торговці виступили проти цього рішення.
У київській міліції вважають, що дана постанова допоможе знизити темпи зростання злочинів, скоєних у стані алкогольного сп'яніння. "Звичайно, не всім подобається це рішення, прийняте депутатами Київради. В першу чергу незадоволені торговці, яким саме ці товари приносять найбільші прибутки. Втім, прислухавшись до проблем торговців сигаретами та спиртним, владі не завадило б почути і думку столичних правоохоронців", - зазначив Володимир Поліщук, начальник відділу зв'язків з громадськістю ГУМВС України в м. Києві.
За інформацією начальника кримінальної міліції у справах дітей Лариси Зуб, минулого року в столиці було складено 626 адміністративних протоколів стосовно осіб, які продавали підліткам сигарети, алкогольні та слабоалкогольні напої. Вже цього року міліціонери задокументували 59 таких порушень. Про кожний такий факт міліція повідомляє відповідні державні органи, робить численні подання щодо усунення умов, що сприяють алкоголізації дитячої середовища. У результаті цієї роботи у минулому році Державна податкова адміністрація анулювала 32 ліцензії на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами. "Але, на жаль, негативних наслідків від надмірного вживання алкоголю не зменшується. У 2011 році в місті Києві особами, які перебували у стані сп'яніння, скоєно 213 злочинів, тоді як у минулому - 164", - повідомив Поліщук. Крім того, втричі збільшилася кількість злочинів, скоєних неповнолітніми у стані алкогольного сп'яніння. За розпивання спиртних напоїв та появу у нетверезому стані в громадських місцях співробітники міліції Києва склали майже 6 тисяч протоколів, зокрема 47 - на неповнолітніх.
Як зазначили в міліції, Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження споживання і продажу пива та слабоалкогольних напоїв" позбавив органи місцевого самоврядування права визначати місця, в яких забороняється продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів. За словами Поліщука, 23 грудня 2010 року Київська міська рада визнала, що її рішення дворічної давності про встановлення правил торгівлі алкоголем втратило чинність. "Таким чином, зараз суб'єкти роздрібної торгівлі, які продають спиртне і сигарети, знову можуть з'являтися біля шкіл, ліцеїв, інтернатів, гімназій та дошкільних навчальних закладів. Раніше їм було заборонено наближатися до них ближче ніж на 100 метрів", - зазначає Поліщук.
За прогнозами міліції, з нинішнім законодавством ще більше нетверезих буде в парках культури і відпочинку та інших місцях масового скупчення населення, адже відпускати там горілку після 23.00 вже не забороняється. Більше того, відповідні зміни до законодавства не будуть забороняти торгувати алкоголем та сигаретами навіть в установах культури і спорту, і зокрема в приміщеннях, де розташовані гуртки для дітей, і на дитячих майданчиках. "Втім, у зв'язку з тим, що питання вже не належить до компетенції органів місцевого самоврядування, в міліції роботи додасться", - вважає Поліщук.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас