Євроінтеграція: парі замість стратегії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євроінтеграція: парі замість стратегії

Казна та Політика
370
"Менш ніж через 10 років Україна стане членом Євросоюзу", - сказав глава уряду, зустрівшись з екс-президентом Польщі в Києві на щорічній конференції інвесткомпанії "Драгон Капітал". Прем'єр також заявив, що ризики короткострокової соціальної та політичної дестабілізації при проведенні реформ змушують уряд України максимально збалансовано підходити до їх проведення. "Уряд стоїть перед дуже складним питанням: знайти розумний баланс між необхідністю реформування і збереження стабільності", - сказав Азаров. "Головний чинник, що перешкоджає реформам, відсутність соціальної та політичної стабільності. Але без реформ не зможемо забезпечити стабільність у найближчій перспективі", - зазначив чиновник. Хоча раніше і він, і президент Віктор Янукович не раз заявляли про стабільність, що запанувала після зміни влади в Києві.
Київ і Брюссель ведуть переговори щодо укладення Угоди про асоціацію. Головна увага сторін зосереджена на головній складовій документа - угоді про зону вільної торгівлі, яке визначить як взаємний доступ на ринок сторін у короткостроковій перспективі, так і можливість подальшої економічної інтеграції України у внутрішній ринок Євросоюзу. Поки, за різними оцінками, угода готова на 90%. Спірні питання - невідповідність української продукції європейським стандартам, квоти на постачання вітчизняної сільгосппродукції в Європу і втрати Києва через скасування мита на європейські товари. У Києві сподіваються, що підписання Угоди про асоціацію наблизить Україну до повноцінного членства в Євросоюзі.
"Парі - це як "вгадай-но". Вгадав, не вгадав. Але політик - це не віщун, не астролог і не Павло Глоба. Він повинен не укладати парі, а розробляти програми й проводити таку політику, яка реалізувала б поставлену мету, - сказав "i" директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов. За його словами, главі уряду в цьому питанні потрібно було б дати обіцянку українським виборцям, "що він зробить все, щоб наблизити Україну до Європи". "А поспорити і одночасно продовжувати квотування торгівлі зерном, що зовсім не відповідає політиці наближення до Європи, - це зовсім інше", - додав експерт.
"Краще б вони щось конкретне робили, а не спорили на конкретні дати. Це ми вже проходили. Судячи з того, що раніше говорилося, ми і в НАТО до цього часу повинні були встигнути вступити, і до Євросоюзу", - сказав перший заступник голови комітету Ради з закордонних справ Тарас Чорновіл. За його словами, на сьогодні немає підстав говорити про терміни вступу до Євросоюзу, оскільки структурних реформ і серйозних кардинальних змін в Україні не відбувається. "У нас проводяться певні економічні реформи... Але основна умова Євросоюзу - це дотримання демократичних принципів розвитку суспільства, нормальна судова система, боротьба з корупцією. Поки говорити про дати просто неможливо. При нинішньому стані справ ця дата називається "нескінченність", - вважає парламентарій.
Чорновіл відзначив, що існує достатньо скептиків щодо європерспектив України - як усередині країни, так і за кордоном. Європейцям не варто давати підстав для сумнівів, вважає політик. "При Ющенку і Януковичу було створено достатньо ситуацій, щоб у Європі говорили, що Україні нічого робити в Євросоюзі. Сьогодні нічого не змінилося. Як тільки будуть позитивні тенденції у нас в країні, скептицизм почне вивітрюватися і в Німеччині, і у Франції", - додав він.
Заступник гендиректора Центру Разумкова Валерій Чалий готовий вітати заяву Миколи Азарова, але тільки як ще одне підтвердження європейського вибору нашої країни. "У найближчому майбутньому у нас можуть укладатись парі з приводу вступу чи не вступу до Митного союзу з Росією", - сказав експерт. Чалий підкреслив, що головне не те, з ким українська влада укладає парі, а наскільки вона дійсно наближає реалізацію цієї дати. "Було б непогано, щоб ці терміни встановлювалися не в формі парі, а в стратегії євроінтеграції. Адже термін дії попереднього документа закінчився, а нового немає. Це можна зробити в стратегії зовнішньої політики, яка підготовлена і буде прийматися в найближчі місяці", - вважає Чалий.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас