Fitch: Створення нового фонду порятунку Європи збільшує небезпеку дефолту слабких економік регіону — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch: Створення нового фонду порятунку Європи збільшує небезпеку дефолту слабких економік регіону

Казна та Політика
275
План створення нового фонду порятунку Європи, який отримав назву Європейського механізму стабільності (ESM), збільшує небезпеку дефолту слабких економік регіону. З такою заявою виступили аналітики агентства Fitch на тлі посилення боргових проблем Португалії та деяких інших країн зони євро, пише РБК daily.
Fitch вважає, що прийняте минулого тижня рішення присвоїти ESM статус кредитора може звести нанівець інтерес приватних інвесторів до держоблігацій периферійних країн зони євро. Це призведе до зростання вартості запозичень для цих держав, через що уряди з більшою ймовірністю оголосять дефолт за боргами ще до запуску ESM, який прийде на зміну діючому Європейському фонду фінансової стабільності (EFSF) у середині 2013 року.
"У короткостроковій перспективі це може підвищити ризик суверенного дефолту на тлі поточної кризи, бо ускладнить доступ до середньо- і довгострокового фінансування на ринках для держав, які для зазнають труднощів", - йдеться в заяві Fitch, яке, втім, знижувати суверенні рейтинги проблемних країн на цьому тижні не стало.
Рішучіше діяло агентство Standard&Poor's. Через побоювання, що ESM збільшить ймовірність реструктуризації зовнішніх боргів, воно знизило рейтинги Португалії та Греції, а також оцінку надійності їхнього державного боргу, ще далі загнавши відповідні папери за межу інвестиційної привабливості. Також S&P знизило довгостроковий кредитний рейтинг ще однієї країни зони євро - Кіпру, пославшись на значну залежність кіпрської фінансової системи від ситуації в Греції.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас