Fitch понизило прогнози щодо економічного зростання у світі до 3,2% в 2011-2012 рр — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch понизило прогнози щодо економічного зростання у світі до 3,2% в 2011-2012 рр

Казна та Політика
211
Незважаючи на те що відновлення світової економіки відбувається відповідно до очікувань, у новому квартальному "Глобальному економічному прогнозі" Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings переглянуло прогноз стосовно економічного зростання у світі в бік зниження. Це відображає головним чином зростаючі ціни на нафту в результаті заворушень на Близькому Сході, а також вплив землетрусу в Тохоку і цунамі на економіку Японії, повідомляє прес-служба агентства.
Fitch Ratings також підвищило світові інфляційні очікування, і прогнозує прийняття більш ранніх заходів органами кредитно-грошового регулювання, ніж передбачалося до цього.
"Підвищення цін на нафту слідом за ескалацією політичної напруженості на Близькому Сході являє собою істотну перешкоду для відновлення світової економіки. У результаті в даний час Fitch очікує більш помірне зростання у світі на рівні 3,2% в 2011 і 2012 рр. після 3,8% в 2010 р.", - зазначає Марія Малас-Мруех, директор в аналітичній групі Fitch по суверенних рейтингах.
"Одночасно збільшився інфляційний тиск як в країнах з розвиненою економікою, так і на ринках, що розвиваються, ускладнюючи дилему в плані проведеної політики, яка стоїть перед багатьма органами кредитно-грошового регулювання", - додає вона.
У США відновлення економіки йде відповідно до очікувань, і цьому сприяє проведення стимулюючих заходів в рамках податково-бюджетної і грошово-кредитної політики. У той же час зростаючі ціни на нафту зумовили перегляд у бік пониження прогнозів агентства по зростанню ВВП в 2011 і 2012 рр.: до 3% в 2011 р. і 2,8% в 2012 р. з відповідно 3,2% і 3, 3%.
У Європі агентство змінило в бік пониження прогнози зростання як в основних, так і в "периферійних" економіках, що частково відображає вплив, який зберігається від зміцнення бюджетів, а також більш низькі рівні споживання та більш жорстку кредитно-грошову політику в контексті більш високих цін на нафту.
Що стосується Японії, хоча поки занадто рано оцінювати повний економічний і фіскальний вплив землетрусу і цунамі, Fitch попередньо переглянуло у бік пониження свій прогноз зростання на 2011 р. до 1% з 1,5% і змінило в бік підвищення прогноз зростання на 2012 р. до 2,2% з 1,7%, головним чином з урахуванням впливу витрат на відновлення. Fitch очікує, що втрати ВВП від короткострокової перерви у виробництві будуть тимчасовими і будуть компенсовані за рахунок запасів та перенесення виробництва на менш порушені території.
Fitch також трохи знизило прогнози по росту ВВП на 2011 і 2012 рр. для Бразилії, Китаю та Індії, оскільки очікується продовження проведення більш жорсткої політики з метою стримування інфляції. І навпаки, збільшення цін на нафту зумовило невелике підвищення прогнозу по ВВП Росії як на 2011 р., так і на 2012 р.
Слід зазначити, що березневий випуск "Глобального економічного прогнозу" включає спеціальний розділ, в якому розглядається потенційний вплив на глобальну економіку у випадку більш екстремальних змін цін на нафту. При гіпотетичному песимістичному сценарії, у разі ціни на нафту в 200 дол. за бар. (у порівнянні з базовим сценарієм Fitch в 100 дол. за бар. на 2011 р.), вплив на світову економіку буде серйозним. Приватне споживання у світі буде порушено, оскільки на реальних доходах буде позначатися більш висока вартість життя, що потягне багато розвинених економік назад в рецесію. Одночасно буде збільшуватися інфляція, підвищуючи тиск на і без того розігріті ринки, що розвиваються. У даному розділі також розглядається вплив різкої зміни цін на нафту на державні фінанси і сальдо рахунку поточних операцій для найбільших країн, які рейтингує Fitch.
У "Глобальному економічному прогнозі" за березень 2011 р. наведено базові квартальні макроекономічні прогнози Fitch, при цьому особлива увага приділяється провідним країнам з розвиненою економікою.
Fitch Ratings - міжнародне рейтингове агентство. Головне завдання - надання світовим кредитним ринкам незалежних та орієнтованих на перспективу оцінок кредитоспроможності, аналітичних досліджень і даних.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас