Ціни на продукти прискорюють інфляцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на продукти прискорюють інфляцію

Валюта
1674
В опублікованій доповіді Світового банку інфляція в Росії в нинішньому році прогнозується на рівні 8-9%. Це перевищує офіційні прогнози російської влади.
Аналітики згодні з оцінкою глобального інституту, однак зазначають, що навіть вона реалістична лише при дуже хорошому розвитку подій. В іншому випадку вже в середині року ми, можливо, побачимо двозначний показник зростання цін.
Згідно з оцінками експертів Світового банку, з урахуванням поточних тенденцій в першому півріччі 2011-го, ймовірно, буде зберігатися інфляційний тиск. Економісти вважають, що Банк Росії навряд чи зуміє забезпечити в 2011 році плановий рівень інфляції 6-7% - і це при тому, що жорсткість грошово-кредитних умов може сприяти стримуванню інфляції ближче до кінця року.
"Ми оцінюємо інфляцію споживчих цін у межах 8-9% в 2011 році, що відображає терміни вжиття заходів щодо посилення грошово-кредитної політики і негативні наслідки підвищення світових цін на продовольство", - говориться в доповіді Світового банку. Крім того, наголошується, що ризики інфляції збережуться у зв'язку з додатковими бюджетними витратами у передвиборчий період.
Нагадаємо, що дев'ять місяців тому прогноз СБ з інфляції в Росії на 2011 рік становив 7-8%, в листопаді 2010-го він був переглянутий у бік підвищення до заявленого вчора рівня 8-9%.
Разом з тим російські чиновники поки продовжують дотримуватися запланованих раніше цифр. Кілька днів тому голова ЦБ Сергій Ігнатьєв заявив, що в поточному році інфляція в країні знизиться до 6-7%. На його думку, зниження зростання цін цього року - цілком реальна мета, за умови що буде нормальний ріст виробництва.
Однак показники перших місяців 2011-го не радують, а, швидше, насторожують. Так, за даними Росстату, інфляція в РФ з початку року склала вже 3,7%, з початку березня - 0,5%. Тільки за тиждень з 22 по 28 березня ціни зросли на 0,1%.
Опитані Банки.ру аналітики схильні погоджуватися з прогнозом Світового банку. "Ми прогнозуємо інфляцію цього року на рівні 8,7%, - говорить головний економіст Deutsche Bank у Росії Ярослав Лісоволик. - Росту цін сприяє в першу чергу підвищення вартості продовольчих товарів, регульованих тарифів, а також витрат бюджету". На збільшення темпів зростання Лісоволик чекає в другому півріччі і ближче до кінця року, коли зростуть бюджетні витрати. "Росії зараз важливо вийти на бездефіцитний бюджет, оскільки це сприяє в тому числі і розгону інфляції", - вказує він.
Аналітик НБ "Траст" Марія Помельникова відзначає, що недавно банк підвищив прогноз зростання цін на поточний рік, і вважає, що він буде близький до 8,5%. "В принципі, її розгін можливий і до 9% - за певних умов. Основну роль у прискоренні інфляції як і раніше відіграє зростання цін на продовольство", - підкреслює вона.
Тим не менш, на думку Помельникової, також не варто недооцінювати і монетарний фактор, оскільки підвищений інфляційний фон в першому півріччі нинішнього року - це в тому числі і наслідок м'якої грошової політики Банку Росії минулого року, і прискорення зростання грошової маси, що почалося в першому півріччі 2010-го. "Все це позначається на цінах із затримкою в 12-15 місяців, - пояснює вона. - Можливе підвищення соціальних витрат призведе до зростання споживчого попиту, що підсилить інфляційний тиск не тільки в продуктовому сегменті".
Одночасно Помельникова вважає, що перспективи уповільнення інфляції в другому півріччі можливі і будуть залежати від нового врожаю та ефективності антиінфляційних заходів ЦП та уряду. "Якщо врожай буде прийнятним, то, не виключено, ми вийдемо на показники, близькі до 8-8,5%", - зауважує вона.
Економіст ING Commercial Banking в Росії Дмитро Польовий також вважає, що уряду і Центробанку буде вкрай складно вкластися в офіційний прогноз інфляції на цей рік. "Багато чого буде залежати не тільки від динаміки цін на нафту і ситуації на зовнішніх ринках, а й від політики ЦБ і планів влади щодо бюджетних витрат", - констатує Польовий.
На його думку, якщо Банк Росії продовжить боротися з інфляцією і не стане проводити активні інтервенції на валютному ринку, а Мінфін відстоїть свою позицію з незбільшення витрат та акумулювання всіх додаткових доходів скарбниці в Резервному фонді, то втримати інфляцію нижче 10%, можливо, вдасться. Однак ING прогнозує подальше зростання цін на нафту, які до кінця року можуть піднятися аж до 130-140 доларів за барель. "Тому ми як і раніше бачимо ризики двозначного рівня інфляції в Росії до середини року", - завершує Польовий.
Експерти Світового банку вважають, що в 2012 році інфляція може скласти не менше 7%, якщо тільки не буде посилення бюджетної політики. Тим часом російські аналітики ставляться до цього прогнозу стримано. Лісоволик вважає малоймовірним зниження темпів зростання цін наступного року, коли пройдуть президентські вибори. Помельниковій прогноз СБ здається справедливим, однак, за її словами, для досягнення даного рівня повинні бути дуже хороші умови: і хороший урожай, який цього року поки залишається під питанням, і жорстка бюджетна політика, яка навряд чи зміниться у виборному році. Голова ЦБ Сергій Ігнатьєв, навпаки, впевнений в тому, що в 2012-му рівень інфляції складе 5-6%.
Тетяна Тернівська, Наталія Романова
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас