Розвинуті країни повинні боротися зі своїми держборгами за допомогою інфляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розвинуті країни повинні боротися зі своїми держборгами за допомогою інфляції

Казна та Політика
295
Середнє співвідношення держборгу до ВВП у розвинених країнах в 2011 р. вперше з часів Другої світової війни перевищить 100%, а бюджетні дефіцити складуть 7%. При цьому зростання обсягу заборгованості і підвищення процентних ставок зроблять вартість обслуговування зобов'язань недозволено високою. Щоб вийти зі скрутного становища, влада провідних країн світу дадуть розкрутитися маховику інфляції. Такий прогноз зробили фахівці Міжнародного валютного фонду, передає РБК daily.
"Бюджетно-боргові наслідки недавньої кризи повинні бути вирішені до того, як вони почнуть негативно впливати на відновлення економіки і створювати нові ризики. Головний виклик - уникнути потенційної бюджетної кризи в майбутньому, і в той же час, створити робочі місця і підтримати соціальну єдність", - заявив перший заступник директора-розпорядника МВФ Джон Ліпскі, виступаючи на економічному форумі в Пекіні. За його словами, на тлі скорочення бюджетних витрат та державного боргу в Європі, особливе побоювання викликають США і Японія, які повинні представити адекватні плани практичних дій з приведення держфінансів в порядок.
Аналіз, проведений МВФ, показав, що кожне збільшення рівня держборгу на 10 процентних пунктів веде до збільшення вартості його обслуговування на 30-50 базисних пунктів. Відповідно, тільки збільшення держборгу за час кризи призведе до того, що ставки за держоблігаціями в довгостроковій перспективі можуть вирости на 100-150 базисних пунктів. Зростання ставок за облігаціями навіть у межах нижньої межі цього діапазону збільшить вартість обслуговування існуючого боргу на 1,5 процентних пункту до 2014 р., до 4,25% ВВП.
"Низькі процентні ставки приховують справжній масштаб проблеми. Досі політики не заперечують проти поточного рівня боргу, тому що це їм дозволяють робити низькі ставки. Ми повністю згодні, що, коли ми повернемося до більш характерним у довгостроковій перспективі рівнями процентних ставок, вартість обслуговування боргу різко зросте ", - сказав стратег по облігаціях Julius Baer Маркус Алленспах. Низький рівень процентних ставок "нестійкий в довгостроковій перспективі", заявляв у середині березня голова Банку Англії Мервін Кінг. В даний час ставка купона по десятилітніх облігацій США становить 3,6%, аналогічних німецьких бондів - 2,5%, а японських - 1,3%.
"Ми вважаємо, що нас чекає період більш високого зростання цін, який центробанки будуть змушені прийняти під натиском урядів. Висока інфляція - можливість скоротити рівень боргу, акумульованого за час кризи. Це погано для інвесторів, однак укупі з бюджетною консолідацією дозволить з часом повернути рівень держборгу на прийнятні рівні", - вважає Алленспах.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас