Лікувати страх висоти можна гормоном стресу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лікувати страх висоти можна гормоном стресу

Казна та Політика
90
На думку вчених з Університету Базеля (Швейцарія), перемогти страх висоти можна гормоном стресу.
Зазвичай людей з фобіями лікують тим, що викликає їхні страхи. Вважається, що для позбавлення від страхів достатньо дізнатися, що боятися насправді нічого, пише Комп’юлента.
Експерименти на тваринах підтвердили, що кортизол - гормон, що виробляється у відповідь на стрес, - допомагає усвідомити неспроможність фобій.
Щоб зрозуміти, чи допомагає гормон у боротьбі зі страхами, колектив вчених на чолі з Домініком де Кервеном набрав 40 піддослідних, які страждають на акрофобію. Частині піддослідних давали кортизол, після чого з допомогою шолома віртуальної реальності їм показували ситуації, що викликають запаморочення від висоти. Крім того, учасники експерименту повинні були піднятися сходами з трьох прольотів, що знаходиться поза приміщенням.
Через три дні випробовувані, які одержували кортизол, відчували значно менший страх перед реальною і віртуальною висотою. Його рівень оцінювався за результатами відповідей на питання анкети і тестування електричної провідності шкірного покриву учасників. Обстеження, проведене ще через місяць, показало, що різниця в силі страху у тих, хто приймає кортизон, і членів контрольної групи зберігалася.
Кервен вважає, що кортизол здатний допомагати людині і при інших станах, пов'язаних з травматичними спогадами - наприклад, у випадку посттравматичного стресового розладу.
Результати дослідження опубліковані в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас