Єврокомісія просить Москву не заважати Nabucco — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісія просить Москву не заважати Nabucco

Енергетика
881
Газопровід Nabucco, вважають у Європі, має стати символом відкритої європейської енергополітики. Москві Євросоюз рекомендує не намагатися протиставляти його "Південному потоку".
"Набукко" - це проект, який символізує нову енергетичну політику Європи, - заявив у Берліні на форумі, присвяченому цьому газопроводу, єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер. Але для успішної реалізації проекту терміново потрібна згода країн-постачальників за обсягами газу, що поставляється, а також чіткий план фінансування будівництва, вважають учасники зустрічі, що відбулася 28 березня за участю Єврокомісії та німецького енергетичного концерну RWE.
Спочатку треба укласти контракти на постачання газу
"Набукко" - це не жорстка система з одним трубопроводом, а торгова структура, яка має безліч входів і виходів, пояснив керівник проектного штабу проекту Вернер Аулі. "Це означає, що той, хто має газ і укладе з Nabucco контракт про транзит газу, може постачати до системи будь-яку кількість сировини і навіть створювати свій торговий шлях". За словами єврокомісара з питань енергетики Гюнтера Еттінгера, будівництво Nabucco дозволить з'єднати газовою трубою Європи з регіоном Каспійського моря, що має найбільші запаси газу в світі.
Але поки реалізація Nabucco буксує, поскаржився голова управління концерну RWE Штефан Юдіш. Концерн RWE вже інвестував близько 20 мільйонів євро і зацікавлений у якнайшвидшому початку будівництва. "Ми не будемо будувати порожню газотранспортну мережу. Країни-постачальники збиралися ухвалювати рішення щодо обсягів поставок в кінці цього місяця. Тепер ми чуємо, що рішення відкладено до осені", - зауважив Юдіш.
Еттінгер просить Москву не заважати
За будівництва Nabucco не можна не враховувати позицію Москви, вважають експерти. На форумі йшлося про те, що Росія поставляє 38 відсотків споживаного в Німеччині газу і майже 30 відсотків газу, споживаного в Європі. Однак цікаво, що ситуацію, пов'язану з фактичною конкуренцією проектів Nabucco і "Південний потік", учасники форуму постаралися дипломатично обійти. Йохен Хоманн, статс-секретар міністерства економіки і технології Німеччини, тільки підкреслив, що Nabucco - це газотранспортний проект, а не політичний. На його думку, Москва повинна усвідомлювати, що опір його реалізації контрпродуктивний. Таку ж позицію, мабуть, розділяють і в Брюсселі.
Відповідаючи на питання про суперництво між Nabucco і "Південним потоком", Еттінгер зазначив, що в Москві не повинні намагатися протиставити обидва ці проекти: "Я буду виступати за розширення співробітництва з Росією, якщо росіяни визнають, що каспійський газ буде йти в Європу напряму. Але моя довіра буде серйозно підірвана, якщо Росія буде продовжувати спроби заблокувати постачання газу, або вести їх через російські газотранспортні мережі".
Газ і геополітика
Проект Nabucco вирішує крім постачання газу і геополітичні проблеми, вважає Вернер Аулі. На його думку, в разі узгоджених дій Європи Азербайджану, Іраку, Росії та інших може бути знижений рівень локальних конфліктів. Завершуючи форум, єврокомісар Еттінгер нагадав, що останніми тижнями трагедія Японії змусила всіх, від політиків до експертів, дійти висновку, що газ - це ідеальне доповнення до відновлюваної енергії. "Газ - це фактично накопичена енергія. Газ є невід'ємною складовою частиною і німецької, і європейської енергетичної концепції", - завершив він.
Олександр Сосновський
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас