S&P переглянуло прогноз рейтингів Грузії "В+/В" на "позитивний" зі "стабільного" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P переглянуло прогноз рейтингів Грузії "В+/В" на "позитивний" зі "стабільного"

Казна та Політика
163
Служба кредитних рейтингів Standard & Poor's переглянула прогноз по суверенних кредитних рейтингах уряду Грузії зі "стабільного" на "позитивний", повідомляється в прес-релізі агентства.
У той же час S&P підтвердило довгостроковий і короткостроковий суверенні кредитні рейтинги цієї країни на рівні "В+/В".
Одночасно підтверджені суверенний рейтинг очікуваного рівня відшкодування боргу після дефолту ("4") і оцінка ризику переказу і конвертації валюти для грузинських несуверенних позичальників ("ВВ").
"Перегляд прогнозу означає можливість підвищення рейтингів, якщо зовнішньоекономічні показники будуть поліпшуватися, приводячи до зростання резервів і в той же час скорочуючи потреби в зовнішньому фінансуванні і знижуючи інфляційний тиск", - відзначила кредитний аналітик Standard & Poor's Ганна Єленкович.
Слідом за зростанням ВВП в 2010 році на рівні 6,4% (оцінка), зумовленим відновленням зростання експорту і різким зростанням кредитування у приватному секторі, економіка Грузії, як вважають в S&P, буде відновлюватися швидшими темпами, ніж очікувалося раніше. У найближчій перспективі зростання буде пов'язане з розширенням інвестицій громадського сектора в інфраструктуру, енергетику, сільське господарство і туризм.
У середньостроковій перспективі уряд буде намагатися замістити частину інвестицій громадського сектору інвестиціями приватного сектора, оскільки це дозволить скоротити дефіцит бюджету країни і сприятиме зростанню обсягу національних резервів. Експерти агентства також очікують, що в середньостроковій перспективі Грузія буде менше покладатися на гранти і боргове фінансування з боку міжнародних фінансових організацій.
Дефіцит бюджету різко скоротився з пікового значення 2008 року, і очікується, що він складе менше 4% ВВП в 2011 році. Бюджетні правила зобов'язують уряд країни скоротити дефіцит бюджету до 3% ВВП до 2013 року, обмежити витрати рівнем в 30% ВВП, а борг громадського сектору - в 60% ВВП. Уряд володіє необхідною гнучкістю для того, щоб впоратися з проблемами, якщо вони виникнуть.
"Значні чисті зовнішні зобов'язання Грузії, що становлять до 100% ВВП, істотно вищі від докризових рівнів внаслідок великого зовнішнього дисбалансу в роки високого зростання, ослаблення національної валюти, зростання запозичень після конфлікту з Росією в 2008 році і фінансової кризи, - відзначила Г.Єленкович. - Очікується, що тягар цих зобов'язань, який частково пом'якшує значним борговим фінансуванням на сприятливих умовах з боку міжнародних фінансових організацій, поступово зменшиться".
Рівень рейтингів уряду Грузії обмежений вразливістю його фінансово-економічних показників, зумовленою значними зовнішніми зобов'язаннями і обмеженою гнучкістю у сфері монетарної політики внаслідок високої доларизації економіки та зростання інфляційного тиску і меншою мірою - політичного ризику, пов'язаного з напруженою геополітичною ситуацією з Росією.
Прогноз "позитивний" відображає точку зору аналітиків S&P щодо того, що ймовірність підвищення рейтингів перевищує 30%. Це відбудеться, якщо поліпшення зовнішніх показників країни дозволить їй підвищити обсяг резервів і скоротити залежність від зовнішнього фінансування, одночасно знижуючи інфляційний тиск. Також передбачається, що уряд продовжить дотримуватися орієнтирів своєї бюджетної політики і домагатися прогресу в реалізації інституційних і структурних реформ, що, ймовірно, буде сприяти залученню приватних інвестицій. І, навпаки, рейтинги можуть опинитися під тиском, якщо зовнішній або бюджетний дисбаланси негативно вплинуть на темпи інфляції або обмінний курс, обмежуючи гнучкість економічної політики і прогрес у сфері дедоларизації, а також перешкоджаючи зниженню зовнішнього та бюджетного боргу до рівнів, близьких до докризових. < / p>
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас