КНР може стримати інфляцію на рівні 4% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

КНР може стримати інфляцію на рівні 4%

Казна та Політика
142
Китай зможе утримати інфляцію на рівні 4% в 2011 році, повідомила в понеділок офіційна китайська газета People's Daily.
Відповідно до коментарів, наведених в офіційному друкованому виданні Комуністичної партії Китаю, уряд КНР впевнений, що інфляція під контролем, незважаючи на зростання світових цін на бензин.
Газета також наводить приблизний список заходів, необхідних для обмеження зростання споживчих цін, що включає збільшення поставки промислових товарів, великий запас зерна і величезні резерви в іноземній валюті.
"(Комуністична) партія і Державна рада уважно стежать за ціновою стабільністю, і у нас є причини вважати, що якщо необхідні заходи будуть прийняті, цільової поріг інфляції цього року не буде перевищений", - йдеться в одному з коментарів газети.
Газета також додає, що застосування ефективної грошово-кредитної політики, включаючи підвищення банківських норм резервування і відсоткових ставок, вже допомогло в боротьбі з інфляцією.
З жовтня 2010 року уряд Китаю тричі підвищував ключову ставку і шість разів - банківські норми резервування. Споживча інфляція закріпилася на рівні 4,9%, втім, економісти очікують її прискорення в найближчі місяці.
Як вказано в газеті, певні ризики для економіки також становить імпортована інфляція, вплив якої особливо відбивається на зростанні цін на промвиробництво.
"Незважаючи на те, що застосування монетарної політики показало позитивні результати, в боротьбі з інфляцією розслаблятися не можна", - наводить коментар радника уряду КНР Ба Шусуна People's Daily.
Проте, за словами Сюй Це, дослідника з державного інформаційного центру, внутрішні споживчі ціни, швидше за все, зростуть в наступні місяці через різке зростання світових цін на сировину, яке може значно прискоритися за рахунок попиту з боку Японії після найпотужніших землетрусу і цунамі.
Сюй додає, що надто часте посилення політики Центробанку для боротьби з інфляцією може негативно позначитися на громадському попиті і сповільнити зростання економіки. За словами Сюй, Центробанк повинен бути більш акуратним у посиленні політики.
"В цілому, якщо сповільнення економічного зростання буде перекривати зростаючий інфляційний тиск, можливо, доведеться переглянути макроекономічну політику, і знадобляться більш акуратні дії (з боку Центробанку)", - сказав Сюй в інтерв'ю газеті Shanghai Securities News.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас