"Родовід Банк" накачають держоблігаціями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Родовід Банк" накачають держоблігаціями

Казна та Політика
1409
Перед ліквідацією "Родовід Банку" Кабмін збирається накачати його капітал за допомогою держоблігацій. Це дозволить неплатоспроможному банку провести операцію з переведення вкладів в "Ощадбанк" без погіршення якості активів останнього.
Джерела, близькі до правління НБУ, інформують про завершення роботи над схемою щодо переведення вкладників з "Родовід Банку" в "Ощадбанк". Для цього Кабмін погодився спочатку збільшити капітал "Родовід Банку" на 3,96 млрд. грн. - суму, що дорівнює обсягу грошей приватних клієнтів на депозитних рахунках, передавши проблемному банку держоблігації. Після чого держоблігації стають активом банку, і спільно з депозитним портфелем фінансової установи будуть передані в "Ощадбанк".
За словами чиновника центробанку, спочатку планувалося передати в держбанк існуючі активи і пасиви "Родовід Банку", а потім покрити різницю між ними за допомогою держоблігацій. Але така схема мала один очевидний мінус - активи банку вже знецінені більше ніж на 70%, і не факт, що формування резервів по них вже закінчено.
"Ми могли б опинитися в ситуації, коли до капіталізацію "Ощадбанку" довелося б проводити кілька разів для погашення зобов'язань перед вкладниками "Родоводу" і доформування резервів. Тому глава НБУ Сергій Арбузов запропонував Кабміну альтернативний варіант: спочатку докапіталізувати "Родовід", а потім передати зведені активи і пасиви в "Ощадбанк", - говорить співрозмовник видання.
Опитані банкіри кажуть, що таке рішення більш розумне і вигідне для "Ощадбанку". Голова правління "Укрсоцбанку" Борис Тимонькін вважає, що через один-два місяці отримати свої гроші в "Ощадбанку" можна буде зовсім без черг. "Тому стрімголов бігти в відділення "Ощадбанку" після початку виплат нікому не раджу", - говорить він.
Що ж стосується "Родовід Банку", то уряд остаточно визначився з ним як з банком поганих активів для державних фінансових установ. За словами координатора діяльності Світового банку (СБ) в Україні, Білорусі та Молдові Маріуса Вісмантаса, після цього рекапіталізувати банк поганих активів уряду вже буде не потрібно.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас