ЄС і СБ рекомендують Україні лібералізувати держзакупівлі для комерційних держкомпаній — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС і СБ рекомендують Україні лібералізувати держзакупівлі для комерційних держкомпаній

Казна та Політика
112
Державним підприємствам, які мають комерційний характер і стикаються з конкуренцією приватного сектору, треба дозволити використовувати практику закупівель приватного сектора, вважають експерти Європейського союзу (ЄС) і Світового банку (СБ).
"Краща міжнародна практика підтверджує доцільність чіткого поділу державних підприємств на ті, що мають комерційний характер, і ті, що служать суспільним потребам", - йдеться в коментарі експертів до поправок до закону про держзакупівлі (№7532), прийнятим Верховною Радою в першому читанні.
У поширеному в п'ятницю документі СБ та ЄС рекомендують Україні прийняти для держпідприємств, які не стикаються з ринковою конкуренцією, наприклад природних монополій, окреме законодавство, що встановлює правила закупівель.
Крім того, експерти підтримують пропоновану поправками відмову від погодження процедури закупівлі в одного учасника міністерством економіки, бо сьогодні воно лише сповільнює процес, розмиває відповідальність, але не знижує частку закупівель в одного учасника.
Одночасно, на думку експертів, для запобігання зловживанням при процедурі закупівель у одного учасника України повинна посилити функцію зовнішнього аудиту для установи, яка приймає рішення про такі закупівлі.
Представники ЄС і СБ також схвалили пропозиції в поправках, спрямовані на збереження та збільшення інформаційної прозорості державних закупівель.
Як повідомлялося, законопроект №7532, зокрема, передбачає, що державні підприємства та підприємства з держчасткою понад 50% при проведенні процедур закупівель будуть керуватися нормами спеціального порядку, встановленого Кабінетом міністрів.
ЄС пов'язує питання надання програм технічної допомоги Україні з удосконаленням законодавства у сфері держзакупівель.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас