Немовлята здатні збагнути граматику нової мови — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Немовлята здатні збагнути граматику нової мови

56
Немовлята здатні розпізнавати граматичні закономірності нової для них мови дивно рано і з чудовою швидкістю.
Ангела Фрідерици з Інституту людської когнітивності і мозку ім. Макса Планка (ФРН) і її колеги показали, що мозок немовлят здатний побачити граматичні відношення між елементами пропозиції менше ніж за 15 хвилин і зреагувати на порушення правил, пише Комп’юлента.
Швидкість, з якою діти вивчають мови, вражає і батьків, і вчених. Вони дуже швидко запам'ятовують нові слова і засвоюють відношення між складами в слові при частому їх повторенні. Це добре відомий факт.
Вважалося, що граматичні правила, навпаки, засвоюються лише в півторарічному віці. Німецьким дослідникам це здалося дивним, і вони взялися за чотиримісячних дітей, яких змусили слухати висловлювання італійською мовою.
Граматичних конструкцій було дві. У першій використовувалися допоміжне дієслово "può" (могти) і дієслово з інфінітивні закінченням "-are", наприклад: Il fratello può cantare ("Брат може співати"). У другій були допоміжне дієслово "sta" (є) і герундій "-ando": La sorella sta cantando ("Сестра співає").
Протягом трьох хвилин немовлята слухали правильні варіанти фраз, а потім - суміш із правильних і неправильних варіантів. Так тривало чотири рази. Електроенцефалографія (графік електричної активності головного мозку) показала: до четвертої фази експерименту діти зрозуміли, що "può" і "-are", як і "sta" і "-ando", повинні бути разом. Цей ефект був досягнутий лише за 15 хвилин навчання.
"Задовго до того, як вони почнуть розуміти зміст, немовлята розпізнають і узагальнюють мовні закономірності", - укладає Фрідерици. Мозок, мабуть, звертає увагу на повторювані елементи і закріплює їх протягом дуже короткого часу. Дорослі, навпаки, більше зосереджені на семантиці при вивченні нової мови.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас