У Бразилії знайшли череп шаблезубого травоїдного — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Бразилії знайшли череп шаблезубого травоїдного

69
На території Бразилії виявлено череп і фрагменти зубів вимерлої травоїдно тварини, яке отримало назву Tiarajudens eccentricus. Відмінною особливістю цього травоїдного, яке жило 260 млн. років тому, є довгі ікла.
Череп був виявлений групою вчених з федерального університету Піауї (Бразилія) під керівництвом Хуана Карлоса Сіснероса, повідомляє РИА Новости.
За свої нетипові для цієї групи особливості викопне отримало назву Tiarajudens eccentricus (eccentricus - "дивний").
"У своїй роботі ми описуємо південноамериканського представника аномодонтів, новий таксон (група організмів, пов'язаних тим чи іншим ступенем спорідненості, відокремлена від інших подібних груп), що володіє декількома рядами зубів на верхньому небі і довгими іклами. Призначення іклів невідомо, можливі варіанти їх використання - відображення нападів хижаків і бої з представниками свого виду", - заявили вчені.
Разом з черепом довжиною близько 23 сантиметрів вчені виявили два ікла, довжина яких, навіть з урахуванням пошкодження останків, складала близько 12 сантиметрів. Як відзначають автори, це перший відомий "шаблезубий" представник цієї групи травоїдних тварин.
Крім того, на верхньому піднебінні у істоти розташовувалося кілька рядів великих зубів. Учені пишуть, що, судячи за останками, у міру зношування задні ряди періодично змінювали передні. Верхні і нижні зуби Tiarajudens eccentricus також змикалися, утворюючи прикус - це допомагало тварині справлятися з грубою рослинною їжею.
На думку вчених, нові дані додають невизначеності в існуючі уявлення про різницю між звичайними збільшеними іклами, шаблеподібними - іклами шаблезубих кішок, і бивнями.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас