ЄІБ має намір інвестувати 1 млрд євро в інфраструктурні та енергетичні проекти України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄІБ має намір інвестувати 1 млрд євро в інфраструктурні та енергетичні проекти України

Енергетика
289
Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) планує інвестувати в інфраструктурні та енергетичні проекти в Україні 1 млрд євро. Про це на церемонії відкриття представництва ЄІБ в Україні заявила віце-президент банку Єва Шрайбер, передає кореспондент РБК-Україна.
При цьому Шрайбер зазначила, що це перше представництво, яке сьогодні засноване серед країн Східного партнерства. За її словами, надалі представництво банку ЄІБ буде проводити співпрацю з державними та недержавними установами України.
"На сьогоднішній день ми маємо 9 інвестиційних проектів, розгляд яких перебуває на різних стадіях, вони стосуються розвитку інфраструктури, енергетики, і трубопроводів... Ми вже здійснюємо проекти в Україні з 2005 р. На сьогоднішній день підписано кредитних угод на 465 млн євро... Тривають роботи на 1 млрд євро за певними проектами, все інше - в стадії переговорів", - сказала Шрайбер.
Відзначимо, Президент України Віктор Янукович заявляв, що в енергетичну сферу для поліпшення енергозбереження буде залучено 3-5 млрд грн інвестицій.
Раніше глава Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Микола Пашкевич повідомив, що в Україні в 2011 р. на енергоефективність заплановано майже 600 млн грн бюджетних коштів. Крім того, за його словами, щорічний кредитний портфель Європейського інвестиційного банку в Україні на проекти у сфері енергоефективності складе 100-150 млн євро.
Європейський Союз також виділить Україні перший грант у розмірі 31 млн євро на проекти енергозбереження в рамках програми "Бюджетної підтримки". У цілому ЄС готовий надати Україні грант у розмірі 63 млн євро на програму енергозбереження і 7 млн євро на технічну допомогу.
Відзначимо, раніше співробітник Світового банку в Україні Астрід Манрос заявила, що потреби в інвестиціях в енергетичний сектор України становлять 3,5 млрд дол. на рік. За її словами, згідно з розрахунками, зробленими СБ, в газотранспортну систему потрібно з цих коштів 1 млрд дол., також 1 млрд дол. на модернізацію існуючих активів, 500 млн дол. на реабілітацію системи і 1 млрд дол. на інвестиції в енергоефективність.
Манрос також заявила, що рада Світового банку може ухвалити рішення про виділення Україні 200 млн дол. інвестицій в проекти енергоефективності в I кварталі 2011 р. Крім того, банк надаватиме технічну допомогу і підготовці проектів у рамках програми.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас