Нацбанк констатував економічне пожвавлення базових галузей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк констатував економічне пожвавлення базових галузей

Казна та Політика
389
У лютому зростання індексу виробництва базових галузей прискорилося - до 10.5% в річному вимірі (9.8% за січень-лютий порівняно з відповідним періодом минулого року). Про це йдеться в повідомленні Національного Банку України (НБУ).
Основним чинником економічного пожвавлення Нацбанк відзначає сприятливу зовнішньоекономічну кон'юнктуру. Зростання цін на метали (35.7% в лютому в річному вимірі) стимулювало нарощення обсягів виробництва металургії (17.4% в річному вимірі). Пожвавлення російської економіки під впливом подорожчання нафти посилило попит на продукцію вітчизняного машинобудування, темпи приросту якого становили 30.1%. Як наслідок, зростання промвиробництва в лютому прискорилося до 11.5% в річному вимірі, 1.1% за винятком сезонного фактору.
Додатковим фактором промислового підйому було зростання внутрішнього попиту, в тому числі за рахунок відновлення споживчого кредитування. Зростання обсягу кредитів у національній валюті в лютому склало 13.8% в річному вимірі, в реальному вираженні приріст склав 6.2%.
Внутрішній споживчий попит сприяв нарощуванню обсягів роздрібного товарообороту - до 13.7% в річному вимірі, відзначили в НБУ.
У 2011 році продовжується поліпшення фінансових результатів підприємств. Так, за даними Національного банку, у січні доходи підприємств збільшилися на 23.8% в річному вимірі, а збитки зменшилися на 9.9%.
"За нашими оцінками, зростання реального ВВП в лютому 2011 року прискорилося і склало близько 7% в річному вимірі. За січень-лютий приріст ВВП склав близько 6.5% у порівнянні з відповідним періодом минулого року", - відзначили в НБУ.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас