В Португалії - політична криза — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Португалії - політична криза

Казна та Політика
557
Останнім часом уряд Португалії усіма силами намагався показати світу, що економіка країни не потребує допомоги ззовні. Щоб скоротити дефіцит бюджету з 7,3% в 2010 р. до 4,6%, Жозе Сократеш розробив Програму стабілізації та зростання, що передбачає підвищення податків і скорочення асигнувань на освіту, охорону здоров'я і пенсійне забезпечення.
Однак очолювана Сократешем правляча Соціалістична партія не має в своєму розпорядженні абсолютної більшості в парламенті країни, а всі п'ять опозиційних партій в середу проголосували проти запропонованих заходів суворої економії. Соціал-демократична партія пояснила свої дії тим, що скорочення витрат може дати негативний ефект: ще більше сповільнення і без того слабкого економічного зростання.
"Оскільки парламент ясно висловив негативне ставлення до програми, в уряду не залишиться умов для продовження правління. Опозиція позбавила нас можливостей управляти", - підкреслив Жозе Сократеш, оголошуючи про відставку.
Якби Португалія мала власну валюту, а не загальноєвропейську, уряд міг би її девальвувати, що допомогло б упоратися з боргами. Найближчим часом країна повинна визначити, чи зможе вона вирішити цю проблему за рахунок внутрішніх ресурсів, чи їй доведеться просити допомоги у кураторів єврозони.
Прес-секретар португальського Кабінету міністрів Педро Сільва Перейра пообіцяв, що уряд, який залишився без прем'єра, продовжить всіма силами уникати прийняття термінової фінансової допомоги з боку Євросоюзу, як це зробили минулого року Греція та Ірландія, отримавши EUR110 млрд. і EUR85 млрд. відповідно.
Погодившись, щоб її взяли на поруки, країна автоматично позбавляється більшої частини фінансового суверенітету: бюджет будуть розписувати в Брюсселі і в МВФ. І не виключено, що Португалію змусять економити ще більше, ніж цього домагався Жозе Сократеш.
На думку експертів, з відходом прем'єра ця загроза значно зросла, бо країна стала ще ближчою до дефолту. Аналітики лондонського банку Royal Bank of Scotland (RBS) підрахували, що країні для порятунку від колапсу необхідно близько EUR80 млрд. ($113 млрд.).
"Португалії неминуче знадобиться фінансовий рятувальний круг. Ринкові умови погіршуватимуться для цієї країни через відсутність альтернативних заходів виходу з ситуації, що склалася. Мабуть, невдовзі буде зниження кредитних рейтингів Португалії. Його чекатимуть на ринках, і це стане пророцтвом, яке реалізується саме" , - відзначає економіст RBS Жак Каіллокс.
За оцінками експертів, Португалії для забивання дір у своєму бюджеті доведеться наростити держборг до кінця поточного року до 87,9% ВВП, в порівнянні з 82,4% ВВП в 2010 р. Тим часом їй стає все складніше і дорожче позичати кошти на зовнішніх ринках. Відсоткова ставка по 10-річних облігаціях цієї країни вчора піднялася до 7,71%, встановивши рекорд за всю 12-річну історію існування зони євро.
На вихід з політичної безвиході і формування нового Кабінету міністрів піде дорогоцінний час. На думку аналітика британського банку Barclays Capital Джузеппе Мараффіно, нинішній парламент Португалії не зможе вибрати прем'єра, і доведеться влаштовувати позачергові національні вибори, які вдасться провести не раніше червня. До цього часу фінансові ринки будуть ставати все більш нервовими.
За словами аналітика LHV Нільса Вайкла, вихід у відставку прем'єр-міністра припав на не найкращий для Португалії момент, коли країні належить рефінансувати значну частину боргів шляхом нової емісії держоблігацій. У квітні нинішнього року країна повинна виплатити кредиторам EUR4, 23 млрд. і ще EUR5 млрд. - у червні.
Порятунок Португалії не буде проблемою для Євросоюзу. Міністр фінансів Бельгії Дідьє Рейндерс запевнив, що блок готовий виділити необхідні для цього гроші.
"Ми, зрозуміло, готові втрутитися і допомогти, проте для початку нам потрібно отримати запит від Португалії. Якщо Португалія попросить, нам необхідно буде скласти план дій, який дозволить країні поліпшити своє фінансове становище, і подати запит на отримання коштів європейських фондів", - заявив Рейндерс.
Набагато більші побоювання викликає четверта за величиною в Євросоюзі економіка Іспанії, яку вважають наступним за Португалією найбільш вірогідним кандидатом на роль жертви боргової кризи. Вчора рейтингове агентство Moody's знизило рейтинги 30 іспанських банків слідом за нещодавнім пониженням рейтингу країни. Експерти вважають, що з бюджету Іспанії знадобиться від EUR40 млрд. до EUR120 млрд. на відновлення капіталізації банків, що призведе до збільшення держборгу до 68,7% ВВП в 2011 р. з 62,85% ВВП минулого року.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас