Борги загубляться в часі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Борги загубляться в часі

Казна та Політика
939
Вчора народні депутати Олександр Пеклушенко та Володимир Олійник (обоє - Партія регіонів) зареєстрували у Верховній раді законопроект №8284 " Про деякі питання списання та реструктуризації заборгованості за спожитий природний газ та електроенергію".
Пеклушенко не зміг надати документ, оскільки він усе ще доопрацьовується, але розповів, що проектом пропонується реструктуризовати заборгованість підприємств водо- і теплопостачання за енергоносії перед НАК "Нафтогаз України" і обленерго на період до 20 років. Депутат також вважає за доцільне списати борги (включаючи пеню і штрафи), за якими минув термін позовної давнини. " Незважаючи на те що теплогенеруюсим компаніям газ відпускається за заниженими цінами, тариф на теплову енергію однаково менший за рівень окупності",- говорить він.
Згідно зі ст. 259 Цивільного кодексу, період позовної давнини становить три роки, для стягнення штрафів і пені - один рік. За даними компанії "Газ України", заборгованість підприємств теплової енергетики за опалювальний сезон 2010-2011 років становить 6,3 млрд грн, не враховуючи боргу "Київенерго" в 1,8 млрд грн. З них 3,9 млрд грн - заборгованість, сформована в 2011 році. За даними голови держави, на 23 березня борг теплокомуненерго (ТКЕ) за газ із 1999 року склав 13 млрд грн.
За словами Олександра Пеклушенко, заборгованість за газ, яка може бути реструктуризованою, становить близько 20 млрд грн, за електроенергію - 1 млрд грн. "Ці суми сформовані з урахуванням штрафів і пені, які нараховуються підприємствам за те, що вони вчасно не розрахувалися за газ або електроенергію. Прийняття цього закону дозволить розблокувати роботу галузі і полегшити економічну ситуацію в ній",- відзначає депутат.
Списання й реструктуризація будуть стосуватися тільки боргу, сформованого через економічну необґрунтованість тарифів. Законопроект не буде зобов'язувати підприємства ТКЕ та водоканали списати борги населення за надані послуги за той період, за який підприємствам можуть списати борги за газ і електроенергію. Відзначимо, що борг населення з оплати послуг опалення, гарячого та холодного водопостачання на 1 січня 2008 року становив 5,26 млрд грн.
В "Газі України" зацікавилися ініціативою депутатів. "Будь-які дії, які будуть сприяти оздоровленню економічної ситуації, пов'язаної з розрахунками за газ, ми вітаємо. Ми не можемо добитися від підприємств розрахунків за поточний опалювальний сезон, що ж казати про борги за попередні періоди!" - заявив прес-секретар компанії Олексій Ткач.
За його словами, реструктуризація боргів зажадає більш твердого контролю над підприємствами. "Якщо такий закон буде прийнятий, наші юридичні служби змушені будуть посилити контроль над виконанням ТКЕ своїх зобов'язань. Однак процес реструктуризації буде ефективним тільки за умови приведення комунальних тарифів до економічно обґрунтованого рівня",- вважає представник компанії.
В обленерго до можливої реструктуризації віднесли скептично. "ГП 'Енергоринок', у якого ми купуємо електроенергію для тих же водоканалів, не вибачає нашим підприємствам заборгованості і тим паче не списує штрафи і пеню. Тому я негативно ставлюся до того, що водоканалам або іншим компаніям нададуть такі преференції, а ми будемо змушені повною мірою відповідати за борговими зобов'язаннями",- повідомив гендиректор "Луганського енергетичного об'єднання" Володимир Грицай. Учасники ринку сумніваються, що прийняття закону буде сприяти поліпшенню економіки галузі. "Навряд чи списання сум із протермінованих позовним періодом суттєво знизить боргове навантаження, оскільки більша частина заборгованості вже оформлена судовими рішеннями, і ці суми невеликі",- вважає директор ОКП "Полтаватеплоенерго" Володимир Чернявський. А директор КП "Черніговводоканал" Олександр Шемет підкреслює: "Реструктуризація на 20 років буде мати сенс, якщо економічно обґрунтований тариф сформують з урахуванням погашення заборгованості".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас