НБУ: Реальний ВВП в 2011 р.та в 2012 р. зростатиме на 4,5±0,5% щорічно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Реальний ВВП в 2011 р.та в 2012 р. зростатиме на 4,5±0,5% щорічно

Казна та Політика
726
За оцінками Національного банку України реальний (НБУ) ВВП в 2011 р. та 2012 р. зростатиме на 4-5% щорічно. Темпи споживчої інфляції в 2011 р. складуть 9-11%, а в 2012 р. знизяться до 6-8%. Про це йдеться у повідомленні НБУ.
За інформацією НБУ, сукупний попит матиме нейтральний вплив на динаміку цін, оскільки розрив ВВП буде незначним та поступово зменшиться до нуля в 2012 р.
Покращання ситуації з урожаєм в 2012 р. та суттєве зменшення вторинних ефектів від подорожчання продовольства приведе до значного скорочення інфляції. Сукупний попит охолоджуватиметься внаслідок несприятливих умов торгівлі (зростання цін на чорні метали відставатиме від зростання цін імпортованих енергоносіїв). З іншого боку, зростання попиту з боку торгівельних партнерів (зокрема, Росії) на товари машинобудування, а також інвестиційний імпульс (в тому числі і державний), пов'язаний з проведенням Євро-2012 виступатимуть чинниками посилення потенціалу економіки, а також зменшення незадіяних потужностей в економіці.
За оцінками НБУ інфляційна динаміка впродовж 2011-2012 рр. в значній мірі залежатиме від факторів пропозиції. При цьому, в 2011 р. очікується зростання споживчих цін понад рівень 2010 р. внаслідок підвищення тарифів на послуги, які регулюються адміністративно та очікуваного зростання світових цін на продовольство.
Відносно високий рівень базової інфляції в значній мірі буде обумовлений вторинними ефектами від росту цін на продовольство. З іншого боку, стримуючий вплив на динаміку компонентів базового кошику справлятиме політика повільного зростання соціальних видатків бюджету, зважаючи на необхідність проведення значних виплат та капітальних видатків.
Нагадаємо, 8 лютого Міністерство економічного розвитку та торгівлі України спрогнозувало зростання реального ВВП України у 2011 р. на рівні 4,5%.
Основними зовнішніми підставами згідно з прогнозом Мінекономрозвитку є:
- підвищення ціни на імпортований природний газ відповідно до домовленостей з Російською Федерацією та прогнозованої динаміки вартості альтернативних енергоносіїв;
- зростання світової економіки та економік провідних країн світу: темпи приросту світової економіки прогнозуються на рівні 4,3% (прогноз МВФ), Російської Федерації - 3,4% (прогноз Мінекономрозвитку РФ);
- помірне підвищення світових цін на окремих товарних ринках: прогнозується зростання середньорічної ціни на чорні метали на 5-8%, на нафту - на 3-4%.
Також основними внутрішніми підставами для зростання ВВП згідно прогнозу Мінекономрозвитку є:
- проведення виваженої соціальної політики, що передбачатиме підвищення в межах реальних ресурсів економіки та з урахуванням прогнозованого індексу споживчих цін розмірів мінімальної заробітної плати, посадового окладу (тарифної ставки) працівника I тарифного розряду Єдиної тарифної сітки, прожиткового мінімуму;
- поліпшення інвестиційного клімату, у тому числі за рахунок прийняття нормативно-правової бази у сфері інвестиційної діяльності;
- активізація кредитування банківською системою реального сектору економіки;
- проведення в бюджетній сфері політики, спрямованої на підтримання реального сектору економіки на тлі виважених дій щодо підвищення соціальних стандартів; - оптимізація тарифної політики у сфері природних монополій, що передбачає зниження дотаційності та подолання інфраструктурних обмежень збільшення при продовженні реалізації заходів з компенсації малозабезпеченим громадянам підвищення вартості комунальних послуг.
Крім того, Мінекономрозвитку прогнозує інфляцію в 2011 р. на рівні 8,9%.
Раніше директор департаменту економічного аналізу та прогнозування НБУ Олександр Петрик заявляв, що інфляція і зростання ВВП в 2011 р. залишаться на рівні 2010 р. Так, інфляція залишиться на рівні 11-11,5%, зростання ВВП - 4,1 - 4,5%.
Також аналітики прогнозують, що в Україні інфляція в 2011 р. складе 10,5%.
Раніше, 25 січня прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що Кабінет міністрів України планує, що зростання ВВП в 2011 р. буде на рівні близько 4%.
В свою чергу, Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) спрогнозував, що зростання економіки України в 2011 р. сповільниться з 4,5% до 4%.
16 грудня 2010 р. Світовий банк спрогнозував зростання ВВП України у 2011 р. до 4%, а в середньостроковій перспективі - до 4-5%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас