Люди з поганим нюхом не відчувають болю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Люди з поганим нюхом не відчувають болю

201
Багато людей у світі не знають, що таке справжній фізичний біль. Справа не в особливій мірі комфорту життя. Просто у них немає важливого іонного каналу, який допомагає передавати сигнали між сусідніми нервовими клітинами. Дослідження показало: наш нюх залежить від цього ж механізму. Виходить, між нюхом і болем є зв'язок.
Власне, це припущення висунув Ян Вейсс з університету при Медичній школі Саарланд в Німеччині. Він разом з колегами знайшов трьох добровольців (двоє були родичами), які не відчували больових відчуттів через рідкісний розлад - вроджену анальгезію. Вчені вирішили перевірити, як у добровольців йдуть справи з іншими почуттями.
Отже, добровольці нормально бачили і чули, та й на поганий нюх ніколи не скаржилися, проте тест показав: саме з нюхом були проблеми. Учасників експерименту попросили понюхати вату, змочену в бальзамічний оцет, ватку з апельсиновою, м'ятною віддушиною, тампон, змочений в парфум і каву. І ніхто з них не зміг визначити, чим пахне кожна ватка.
В ролі контрольної групи дослідники запросили 9 здорових людей і батьків двох родичів з першої групи. Всі вони нормально впоралися із завданням. Це доводить, що люди, які не відчувають болю, не мають каналу іонів натрію (Nav1.7) в мембранах нервових клітин в нервових вузлах спинних корінців і вузлах, які є частиною вегетативної нервової системи.
Щоб переконатися у своїх здогадах, дослідники вивчили зразки тканин, узятих з носа і системи нюху здорових людей. Там були виявлені канали Nav1.7 в клітинній мембрані нейронів, які пронизують тканини.
А Ян Вейсс спеціально виростив мишей, у яких не було Nav1.7 в нейронах, пов'язаних з нюхом. Результат виявився вражаючим: хоча нейрони і виробляли електричні сигнали у відповідь на запахи, вони їх не передавали іншим нейронам. Поведінка гризунів теж говорила про те, що вони нічого не відчувають.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас