Фельдман пропонує повертати депозити незважаючи на мораторій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фельдман пропонує повертати депозити незважаючи на мораторій

Кредит&Депозит
980
Народний депутат України Олександр Фельдман зареєстрував законопроект про повернення вкладів фізичних осіб під час дії мораторію на задоволення вимог кредиторів банків за рахунок коштів Фонду гарантування вкладів, йдеться в повідомленні прес-служби депутата.
На думку депутата, позбавлення вкладників-фізосіб права на розпорядження їхніми власними коштами є несправедливим. Саме тому законом пропонується у разі введення мораторію на задоволення вимог кредиторів банку надати вкладникам-фізособам право на отримання своїх вкладів за рахунок коштів "Фонду гарантування вкладів фізичних осіб". При цьому до Фонду перейде право кредитора банку на суму відшкодування вкладникам-фізособам, тобто у випадку "оздоровлення" банку і виведення тимчасової адміністрації, банк компенсує Фонду виплачені вкладникам кошти.
За словами авторів законопроекту, відповідно до чинних норм, "Фонд гарантування вкладів фізичних осіб" гарантує кожному вкладнику-фізособі відшкодування коштів за вкладами, включаючи відсотки, в розмірі вкладів на день настання "недоступності вкладів", але не більше ніж на 150 000 гривень по вкладу. В даний час "недоступність вкладів" визначена в Законі як неможливість одержання вкладу вкладником відповідно до умов договору, яка настає з дня призначення ліквідатора банку. Тобто єдиним випадком запуску механізму відшкодування коштів Фондом є початок процедури ліквідації банку, відзначається в повідомленні прес-служби.
Однак, як показує практика, в разі введення тимчасових адміністрацій в проблемних банках і мораторію на задоволення вимог кредиторів банку, вкладники-фізособи виявляються не в змозі повністю або частково отримати свої вклади. У таких умовах, вклади фізичних осіб у проблемних банках України не компенсуються за рахунок коштів Фонду і в той же самий час є "недоступними", йдеться в повідомленні.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас