Виявлено ген, відповідальний за нюх у ссавців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Виявлено ген, відповідальний за нюх у ссавців

65
Міжнародна група біологів ідентифікувала ген, порушення функцій якого призводить до втрати нюху (аносмії) у ссавців.
Учені спиралися на результати попередніх досліджень, в яких взяли участь люди, які не відчувають болю. У 2006 році було встановлено, що у всіх таких пацієнтів є мутації в гені SCN9A, що кодує натрієвий канал Nav1.7. Тоді ж з'явилася інформація про те, що ці люди, можливо, не розрізняють запахів, пише Комп’юлента.
Як показало тестування, ці дані були абсолютно правильними: троє учасників досвіду, які мають мутації з втратою функції в SCN9A, не ідентифікували жоден із запропонованих запахів (бальзамічного оцту, апельсина, м'яти, кави і деяких інших продуктів).
Щоб розібратися в проблемі, автори виконали досліди на мишах з "віддаленим" з нюхових рецепторних нейронів Nav1.7. У результаті з'ясувалося, що ці нейрони здатні генерувати потенціал дії, але передати сигнал далі - до нюхової цибулини - не можуть, внаслідок чого миші втрачають можливість шукати їжу і розпізнавати хижаків за запахом.
На думку біологів, з аносмією повинні бути пов'язані й інші гени, виявити які досить легко - просто треба питати всіх пацієнтів з неврологічними проблемами, чи не скаржаться вони на погіршення нюху.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас