Влада виправдовує маніпуляції з соціалкою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада виправдовує маніпуляції з соціалкою

Казна та Політика
575
На цьому тижні урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини (Євросуд), екс-заступник міністра юстиції Валерія Лутковська зробила серйозну публічну спробу захистити урядовий законопроект №7562. Цей документ, про який "ЭИ" вже неодноразово писали, має абсолютно нешкідливу назву - "Про гарантії держави щодо виконання рішення суду". Але, як раніше констатували, реальна суть цього документа не відповідає його назві: мова йде про намір чинної влади не платити українським громадянам належні їм за законом соціальні виплати.
Як наслідок, в рамках цієї законодавчої ініціативи з соціальних законів вилучаються конкретні розміри соціальних виплат, а Кабміну надаються повноваження встановлювати ці розміри своїми постановами. Це, у свою чергу, дає владі чудовий інструмент для оперативного маніпулювання розмірами соціальних виплат в ручному режимі. Аж до теоретичної можливості звести їх до нуля.
У зв'язку з цим Валерія Лутковська у своїй останній публікації на "Українській правді" зазначає: "Замість існуючого безладу проектом пропонується, щоб розмір пільг встановлювався Кабміном, виходячи з реальних фінансових можливостей держави і коштів, передбачених парламентом у законі про держбюджет. Прийняття зазначеного проекту закону безумовно усуне підстави невиконання судових рішень зазначених категорій (т.зв. соціальні спори), але без одночасного внесення змін до відповідних законів, які встановлюють порядок і розмір виплати компенсацій і пільг, призведе до надмірного фінансового навантаження на держбюджет".
Важливо, що сам законопроект №7562 виписаний настільки заплутано і двозначно, що з юридичної точки зору до нього причепитися буде вкрай складно. І це, до речі, змушує зробити припущення, що документ народився десь на Заході - в Україні законодавець звик діяти більш прямолінійними і не такими досвідченими методами. Проблемні питання текст документа починає викликати, якщо підійти до його оцінки з точки зору загальної логіки.
По-перше, якщо нинішня влада так турбується про реальне виконання соціальних зобов'язань перед своїми громадянами, то чому ж її юристи так непристойно затягнули з виконанням вимоги Євросуду, щоб Україна виконувала рішення власних судів? Адже тоді провладні юристи повинні були всі свої сили сконцентрувати на цьому напрямі. Нагадаємо, що Україна масово не виконує судові рішення якраз по соціальних виплатах громадян: за один 2010 рік наші суди винесли більше мільйона рішень з приводу соціальних виплат на користь тільки лише дітей війни. Але про згадану вимогу Євросуду провладні юристи згадали лише в грудні 2010 р. - за місяць до закінчення річного терміну, встановленого цим судом. І то, за даними "ЭИ", не без нагадування з боку президента Віктора Януковича. А законопроект №7562 і зовсім з'явився в січні 2011 р.
По-друге, соціальна заборгованість держави перед громадянами вже на даний момент складає 130 млрд. грн. - майже половину запланованих доходів держбюджету-2011. Навряд чи можна припустити, що нинішня влада горить бажанням віддати ці гроші громадянам, особливо з урахуванням того, що ця сума стрімко зростає з кожним роком. Тим більше що свідомо нездійсненні соціальні закони проводили через парламент не лише регіонали. І не лише регіонали завдяки цим законам потрапляли у владу.
По-третє, якщо законопроект №7562 містить у собі такі благородні цілі, то чому від нього всіляко намагався відхреститися комітет Ради з правосуддя? Спочатку голова цього комітету Сергій Ківалов (Партія регіонів) спробував передати документ в інший парламентський комітет. А коли це не вийшло, його комітет схвалив тільки частину законопроекту для ухвалення в першому читанні - без змін соціального законодавства. І чому так обережно члени комітету з правосуддя, багато з яких, судячи з їхніх виступів, реально усвідомлювали, в чому суть цієї законодавчої ініціативи.
І останнє питання - це питання довіри українських громадян до тих людей, які сьогодні будуть перекроювати їхні соціальні виплати. До тих самих людей, які вже брали участь у схваленні свідомо нездійсненних соціальних законів. До тих самих людей, які не несуть абсолютно ніякої відповідальності за законодавчу діяльність, навіть якщо вона негативно впливає на життя і матеріальне благополуччя мільйонів українців. До тих самих людей, які, здається, всіма силами і з усіх ситуацій намагаються мати перш за все свою власну вигоду. І які в таких умовах шанси, що влада, декларуючи турботу про інтереси громадян, неодмінно буде піклуватися саме про їхні інтереси? Відповідати на це питання, щоправда, доведеться самим українським громадянам.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас