Реактори АЕС "Фукусіма-1" знову охолоджують морською водою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реактори АЕС "Фукусіма-1" знову охолоджують морською водою

Енергетика
1040
В Японії над будівлею третього енергоблоку атомної електростанції "Фукусіма-1", який охолоджують морською водою, знову з'явився чорний дим, передає РБК з посиланням на "Известия".
Як відзначається, клуби диму - це всього лише пара, що виходить з реактора, який охолоджують морською водою.
Зазначимо, на всіх шести енергоблоках було відновлено електропостачання, однак штатну систему охолодження запустити поки не вдалося. Тому, вважають експерти, ще висока небезпека, що стрижні в реакторах розплавляться.
Над другим реактором АЕС знову з'явився дим, радіація дещо впала. Є припущення, що з димом вирвався на свободу стронцій і йод. У зв'язку з цим робітники були терміново евакуйовані й вивезені в безпечне місце втретє за два дні. Зараз на станції прилади показують 231 мiкрозiверт на годину, що в два рази менше, ніж до викиду.
Японські вчені дуже обережно прогнозують подальший спад радіації і температури в реакторах. З дня на день планується запустити штатне охолодження там, де вона не постраждала. Проте вчені побоюються, що при включенні може статися замикання, тому що внутрішні кабелі пошкоджені. Якщо замкне, то велика вірогідність нового вибуху, оскільки в приміщеннях присутній водень.
У той же час, Японію трясе по шість разів на день так, що розбиваються пляшки в супермаркетах. Учені попередили, що в найближчі три дні варто очікувати сильних поштовхів силою 7 за шкалою Ріхтера.
Нагадаємо, в Японії 11 березня 2011 року сталася серія землетрусів, магнітуда найсильнішого з яких за даними Геологічної служби США, склала 9,0. Епіцентр підземних поштовхів був поблизу східного узбережжя головного японського острова Хонсю, в 130 км на схід від м.Сендай, 373 км на північний схід від столиці Токіо. На узбережжя країни обрушилося цунамі.
Як повідомляло Національне поліцейське агентство Японії, в результаті стихійного лиха загинули понад 9,3 тис. людей, ще понад 14 тис. вважаються зниклими безвісті. Тим часом у постраждалих районах країни тривають рятувальні роботи і розбори завалів, у зв'язку з чим число загиблих може знову зрости.
Крім того, землетрус викликав відключення системи охолодження реакторів, що призвело до надзвичайного стану на АЕС "Фукусіма-1". З шести енергоблоків на АЕС сильний перегрів був зафіксований на чотирьох. Там неодноразово спостерігалася пожежа і відбувалися вибухи.
За даними Міжнародного агентства з атомної енергії при ООН (МАГАТЕ), станом на 22 березня ц.р., в 20 км від аварійної японської атомної електростанції (АЕС) "Фукусіма-1" рівень радіації перевищував звичайний в 1,6 тис. разів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас