Гроші залишилися на папері — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гроші залишилися на папері

Казна та Політика
830
Відкриту частину вчорашнього засідання уряду прем'єр-міністр Микола Азаров почав з критики на адресу членів Кабінету міністрів за невиконання постанов Кабміну і вказівок президента. "Звертаю увагу в першу чергу першого віце-прем'єра Андрія Клюєва, міністрів, всіх керівників відомств, що досі не виконана постанова уряду щодо припинення діяльності підприємств, створених для надання адміністративних послуг, - суворо сказав Азаров, уважно подивившись на присутніх.- Президент справедливо запитує: чому наші люди за якісь незрозумілі, потрібні лише чиновникам папірці повинні платити сотні, а іноді й тисячі гривень?"
Питання про ліквідацію підприємств, створених при міністерствах для надання платних послуг населенню, ненове і неодноразово обговорювалося як на засіданнях Кабміну, так і на заходах за участю глави держави. Нагадаємо, 29 вересня 2010 року на засіданні уряду Микола Азаров за дорученням Віктора Януковича розпорядився ліквідувати ці підприємства-посередники при держструктурах. Однак протягом півроку розпорядження так і не було виконано, а в понеділок глава держави вкотре нагадав про нього. "Не розумію, як вам можуть дякувати люди, якщо ви змушуєте їх платити навіть за ті послуги, які їм зовсім не потрібні", - обурився президент.
Азаров, доручивши запросити на наступне засідання уряду всіх керівників відомств для звіту про причини невиконання розпорядження, попередив: "Я для всіх чиновників хочу зазначити: якщо хтось вважає, що влада йому впала на голову, як шапка Мономаха, і можна щодня не переживати про те, що ти зробив доброго для людей, то негайно отримає по шапці!"
Наступна порція критики глави уряду була більш персоніфікованою. Микола Азаров різко висловився на адресу міністра освіти і науки, молоді та спорту Дмитра Табачника. Приводом для невдоволення прем'єра стала акція протесту педагогів, які вимагали підвищення мінімального посадового окладу та забезпечення всіх без винятку працівників сфери освіти 20-відсотковою надбавкою "за престижність праці" (зараз її отримують лише шкільні вчителі).
"Вчорашнє пікетування Кабміну вчителями - це доказ безвідповідальності профільного міністра та місцевих адміністрацій, які фінансують освітні установи, - сказав Азаров, дивлячись на Дмитра Табачника.- Чому ви чекали протестів людей найблагороднішої професії, до яких ми повинні ставитися з повагою і увагою?"
Не дочекавшись відповіді міністра, прем'єр продовжив: "Я дуже незадоволений, Дмитро Володимирович, тим, що ви виявилися нездатним вирішити це питання вчасно і без конфліктів - ви навіть не вийшли до вчителів, не знайшли необхідних слів для своїх людей. Роблю вам суворе попередження!" Користуючись присутністю ЗМІ, прем'єр пообіцяв, що під час засідання Кабміну питання про встановлення надбавки педагогам буде вирішено.
Після закінчення засідання Дмитро Табачник повідомив журналістам про прийняття відповідної постанови. "Сьогодні уряд прийняв рішення про встановлення 20-відсоткової надбавки (за престижність праці) для всіх педагогічних працівників", - сказав він, відзначивши, що підвищення окладів торкнеться понад 350 тис. осіб, а на його фінансування в 2011 році буде потрібно 367,2 млн грн. Втім, за словами міністра, на засіданні уряду не розглядався законопроект про збільшення витрат державного бюджету на таку суму.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас