Японія шукає нові джерела фінансування для відновлення економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Японія шукає нові джерела фінансування для відновлення економіки

Казна та Політика
492
Влада Японії підрахувала, що збиток від землетрусу і цунамі 11 березня може скласти понад 300 млрд дол, що в два рази перевищить економічні втрати від природної катастрофи в Кобе в 1995 році. На думку експертів, уряд, швидше за все піде на розширення ліміту по позиці, який раніше планувався в цьому році на рівні 44,3 трлн ієн (547 млрд дол.)
Згідно з оприлюдненим у середу доповіді міністра з економічної та фінансово-бюджетної політики Японії Каору Йосано, прямий збиток третій економіці світу від природної катастрофи може скласти 16-25 трлн ієн (185-309 млрд дол.) Ця сума враховує пошкоджені дороги, будинки, заводи та іншу інфраструктуру в семи префектурах. Раніше Світовий банк оцінив прямі втрати Японії в 4% ВВП, або 235 млрд дол.
У той же час документ уряду не враховує економічні втрати в результаті порушення ланцюжків постачань, аварії на АЕС у префектурі Фукусіма, а також перебоїв у постачанні електрикою. Наслідки ж запланованих відключень електроенергії будуть істотними. За даними Reuters, найбільша місцева електроенергетична компанія Tokyo Electric Power, що живить Токіо і прилеглі райони, на які припадає 40% економічного виробництва країни, втратила 20% експлуатаційної потужності і навряд чи встигне відновити подачу до пікового попиту влітку.
Член правління Центробанку Японії Ріузо Міяо зазначив, що цього разу країні знадобиться більше часу на відновлення, ніж після землетрусу в Кобе, збиток від якого склав близько 10 трлн ієн (123,5 млрд дол). "Зниження економічної активності через зрив поставок значніше, ніж після землетрусу в Кобе, і ми повинні постійно тримати в думках, що цей ефект збережеться якийсь час. Не можна ігнорувати короткострокові наслідки", - цитує Міяо під час виступу в Оіте агентство Bloomberg.
Для підтримки економіки ЦБ Японії почав активно накачувати грошовий ринок ліквідністю і вдвічі збільшив програму скупки активів. На думку деяких аналітиків, уряд, який вже пообіцяв виплатити з бюджету ще 12 млрд дол. на відновлення, піде на додатковий випуск облігацій. Це також стосується будівельних бондів, обсяг яких спочатку повинен був скласти не більше 6,09 трлн ієн (75,2 млрд дол.)
"Незабаром ми можемо очікувати випуск найрізноманітніших бондів з урахуванням того, що доходи з податків впадуть. Тисячі людей, тобто звичайних платників податків, загинули, підприємства, особливо дрібні, виявилися стертими з лиця землі, - сказав РБК daily економіст Capital Economics Девід Рей. - Треба ще враховувати, що японська влада швидше за все оголосить про податкові пільги для місцевих виробників. А це ще більше підсилить боргове навантаження для країни".
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас