Нафтобазові цінності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафтобазові цінності

Фондовий ринок
470
Вчора газета "Відомості приватизації" повідомила, що переможцем конкурсу з відбору оцінювача держпакету акціонерної холдингової компанії "Укрнафтопродукт" стало дніпропетровське ТОВ "ПБ-Консалтинг". За даними Фонду держмайна (ФДМ), "ПБ-Консалтинг" створений в 1998 році. Одним з його акціонерів є компанія Mortondail Asset Ltd, яка входить до групи "Приват" Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова.
" ПБ-Консалтинг" відомий тим, що раніше оскаржив результати конкурсу ФДМ на вибір оцінювача держпакета авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" (МАУ). Із критикою рішення про приватизацію МАУ виступала підконтрольна "Привату" компанія "Дніправіа".
Нагадаємо, в середині січня ФДМ оприлюднив список об'єктів для продажу, серед яких значилися 50%+1 акція "Укрнафтопродукту". Вчора високопоставлене джерело в групі "Приват" підтвердило, що афілійовані з групою компанії візьмуть участь у приватизації "Укрнафтопродукту". "Для нас цей актив важливий насамперед через мережу нафтобаз, розташованих фактично в усій Україні. Ця мережа необхідна для того, щоб забезпечити продаж нафтопродуктів, які випускає "Укртатнафта", - пояснив співрозмовник.
За його словами, у майбутньому мережа нафтобаз може бути внесена з боку групи "Приват" до статутного фонду компанії, що поєднує "Укрнафту" і "Укртатнафту". Про можливість такого об'єднання раніше заявляв голова Міненерго Юрій Бойко. Групі "Приват" належить 57% акцій "Укртатнафти" і 43% акцій "Укрнафти", державі - 43% "Укртатнафти" і 50%+1 акція "Укрнафи".
Джерело в Міненерго розповіло, що в майбутньому на баланс об'єднаної компанії можуть бути передані й відсуджені державою у російського "Транснафтопродукту" (дочірня структура "Транснафти") нафтопродуктопроводи. Раніше в прес-службі Генеральної прокуратури повідомили, що за рішенням Господарського суду Рівненської області частини нафтопродуктопроводу Самара-Західне і напрямок Грізний-Армавір-Трудов, які належать "Транснафтопродукту", передані із власності компанії Фонду держмайна. Віце-президент "Транснафти" Михайло Барков заявив вчора, що компанія не згодна з рішенням суду і збирається його оскаржити. В "Транснафтопродукті" попереджають, що "ситуація, що склалася, може призвести до припинення діяльності нафтопродуктопровідної системи на території України, притому що система забезпечує транзитне транспортування нафтопродуктів європейським споживачам".
За словами аналітика консалтингової компанії UPECO Олександра Сіренка, майбутня компанія може стати першою повністю вертикально інтегрованою структурою на українському нафторинку. "Тієї кількості терміналів, які має 'Укрнафтопродукт', достатньо для того, щоб регулярно забезпечувати паливом мережам АЗС 'Укрнафти'",- говорить Сіренко. А директор консалтингової компанії "А-95" Сергій Куюн відзначає, що з нафтопродуктопроводів поставлялося паливо з Росії та Білорусії на український ринок. "Той, хто буде володіти цими трубопроводами, зможе впливати на український ринок, оскільки буде тримати під контролем імпорт палива",- відзначає Куюн.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас