Вчені виявили повний ембріон зауропода — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені виявили повний ембріон зауропода

49
Вчені виявили абсолютно повний ембріон динозавра з групи зауроподів. Всі 110 млн. років він пролежав всередині яйця, яке надійно захистило його.
Саме яйце було знайдено в кінці 1960-х радянською експедицією поблизу пустелі Гобі в Монголії. Кілька десятків років ним ніхто не цікавився, поки воно не потрапило в Національний науковий музей південнокорейського міста Теджон. Там-то його і виявив Джеральд Греллет-Тіннер із чиказького Музею природної історії ім. Філда (США), повідомляє compulenta.ru.
Бактерії перетворили фосфат кальцію кісток крихітного динозавра в карбонат кальцію, тобто нутрощі яйця тепер складаються з того ж матеріалу, що і оболонка. Через це розгледіти вміст за допомогою звичайного рентгена не можна. Довелося вдатися до скануючої електронної мікроскопії та нейтронної томографії.
Вчені побачили повністю розвинений ембріон, який ще до скам'яніння перемістився на один бік яйця. Греллет-Тіннер вважає його титанозаврів з групи літостротіанов. Якби він вилупився, він мав зрости більш ніж на 15 м в довжину, хоча діаметр яйця не перевищує 90 мм.
Знахідка була зроблена у відкладеннях ранньої крейди, тож це найраніше яйце літостротіана з досі виявлених.
Колеги, однак, не можуть повірити в те, що визначити таксономічну приналежність особи по ембріону дійсно можна. Стів Солсбері з Квінслендського університету (Австралія) вважає, що подібність з дорослими літостротіанами може бути випадковим, адже кістки динозаврів змінювали форму в процесі росту. "Якби ембріон мав кістки, аналогічні до кісток дорослого динозавра, це був би дуже незвичайний ембріон", - відзначив учений.
Проте наукове співтовариство не оспорює винятковість відкриття і готове визнати, що гігантські зауроподи дісталися до Монголії на 50 млн. років раніше, ніж прийнято вважати.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас