Кабмін заманює дешевими кредитами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін заманює дешевими кредитами

Казна та Політика
585
Головним розпорядником коштів 765,2 млн. грн. призначено Міністерство економічного розвитку і торгівлі. Ці гроші Кабмін вирішив витратити на здешевлення кредитів для підтримки інноваційних та інвестиційних проектів в реальному секторі економіки. Тих, хто отримає дешеві кредити, визначать на конкурсній основі. Отримавши згоду конкурсної комісії, фінансово-кредитна установа укладе з підприємством-переможцем конкурсу договір про компенсацію процентної ставки.
Урядова постанова покликана забезпечити прозорий і чіткий механізм використання держкоштів, а також сприяти розвитку низки галузей економіки.
Раніше Кабмін затвердив програму інноваційно-інвестиційного розвитку до 2015 р., в рамках якої було відібрано 163 проекти, у тому числі - 18 в АПК, 28 - в машинобудуванні, 72 - в секторі енергетики, розвитку інфраструктури та житлового будівництва на загальну суму 368 млрд. грн. Згідно з інформацією, наданою Мінекономрозвитку, більшість проектів середньострокові, вони розраховані на період від трьох до 10 років.
За даними міністерства, при підготовці програми були розглянуті інвестиційні проекти і пропозиції 1200 крупних платників податків, які формують до 90% податкових надходжень країни. Приблизно у 40% пропонованих проектів є реальне фінансування і чіткі програми реалізації. З рештою, говорять в міністерстві, потрібно попрацювати: знайти додаткові ресурси, залучити інвесторів, прискорити питання реалізації дозвільних процедур, вирішити проблеми з виділенням землі і підключенням комунікацій і так далі "Аби в найближчих 5-7 років нас влаштовувала якість (а не лише кількість) економічного зростання, нам потрібні сотні мільярдів інвестицій - як в нові виробництва, так і в інфраструктуру. Йдеться про кардинальну модернізацію всієї економіки", - зазначив перший віце-прем'єр-міністр, міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв.
Список інвестпроектів постійно корегується. Під час апаратної наради Клюєв доручив ряду міністерств і відомств організувати систему постійного моніторингу реалізації пріоритетних інвестиційних і інноваційних проектів. За словами першого віце-прем'єра, проекти мають бути самоокупними і містити достатню частину приватного капіталу. "Вони повинні відповідати нашим пріоритетам. В першу чергу, це енергоефективність, енергозбереження і диверсифікація джерел енергоресурсів, розвиток агропромислового комплексу, інфраструктури і житлового будівництва, і різних галузей машинобудування - від авіаційної і космічної галузей до ВПК", - розповів глава Мінекономрозвитку.
Здешевлення кредитів, на думку експертів, може послужити приманкою для інвесторів. "Якщо приватний банк вкладає гроші в інвестпроект, його цікавлять пов'язані з ним ризики, вірогідність провалу проекту, неповернення кредиту в повному об'ємі та ін. В разі виділення цих коштів чиновником, при існуванні великих ризиків неповернення, в особі держави існує гарант погашення позики", - сказав про переваги ідеї експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. Він зазначив, що держава вже декілька років практикує погашення частини відсоткових ставок для сільськогосподарських виробників. "У АПК така схема діє, інвестори знаходяться. У інших секторах економіки також можуть знайтися зацікавлені представники бізнесу, що бажають отримати позики за ставками нижче ринкових", - вважає економіст. Проте при розпорядженні державними грошима, зазначив пан Жолудь, основний ризик полягає у можливості непрозорого розподілу коштів.
"На сьогодні інвестиційний процес заблокований з боку отримання кредитів, тому урядова ідея може дати позитивний ефект", - вважає перший замдиректора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жалило. "Її ефективність залежить від того, якими будуть вимоги до отримання компенсації із відсотків і як вони контролюватимуться", - вважає експерт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас