Аналітик: Економіка України продовжує зростати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітик: Економіка України продовжує зростати

Казна та Політика
744
Реальне зростання ВВП в Україні в 2010 році склало 4,2% р/р і майже повністю збілося з прогнозами на ринку й очікуваннями аналітиків АТ "Ерсте Банк". Про це йдеться в повідомленні прес-служби банку.
Показник за 4 кв. додав 1% в порівнянні з попереднім кварталом. В 4 кв. реальне зростання ВВП становило 3% р/р, який був найнижчим показником 2010 року. Сповільнення зростання, на думку експертів, викликано збільшенням дефіциту торговельного балансу.
"Ми очікуємо, що в 2011 році темпи зростання економіки прискоряться за рахунок збільшення обсягів інвестицій і зовнішньому попиту", - прогнозує аналітик Ерсте Банку Мар'ян Заблоцький.
У початку 2011 року економіка прискорила темпи зростання, а саме галузі металургії, хімічної промисловості та будівництва, що викликано внутрішнім споживанням, зовнішнім попитом та державними витратами. Це, на думку Заблоцького, свідчить про "збалансоване та істотне економічне зростання".
Рушійною силою відновлення будівництва є збільшення державних інвестицій у зв'язку з Євро-2012. Однак, складна ситуація в галузях виробництва алкогольних напоїв і сигарет у зв'язку з акцизними зборами і в деяких галузях харчової промисловості - борошно і крупи.
"Оскільки в майбутньому очікується тиск на ціни на продукти харчування (у зв'язку із зовнішнім зростанням цін), існує небезпека, що харчова індустрія постраждає ще більше", - відзначає аналітик.
Зокрема, впало виробництво електроенергії, бо Білорусь знайшла інших постачальників.
"Загалом, економіка продовжувала зростати навіть швидшими темпами, крім деяких галузей. Якщо рівень зростання залишиться таким високим, то необхідно буде переглянути прогноз ВВП в бік збільшення", - вважає експерт.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас