Авто мат — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Авто мат

Казна та Політика
1892
У вівторок, 15 березня, голова ДПСУ Віталій Захарченко в ході зустрічі з Президентом України Віктором Януковичем привселюдно заявив: "Фактично сьогодні відбувається історична подія - вперше в історії нашої держави буде передана інформація щодо початку автоматичного відшкодування ПДВ. У країні є люди, які не вірять, що це реально. Але процес почався, і ми приблизно півмільярда гривень віддамо на перший транш автоматичного відшкодування ПДВ".
Як повідомляв БІЗНЕС, прем'єр-міністр Микола Азаров "дав старт" автоматичного відшкодування ПДВ двома тижнями раніше - 1 березня. Насправді ж Азаров зробив явний фальстарт, а Захарченко висловився таким чином, що його слова доведеться розшифрувати.
З набуттям чинності наказу ДПАУ №42 від 25.01.11 р. процес визначення претендентів на автоматичне відшкодування був запущений. Але це сталося не 1 березня, а ще в лютому.
До моменту зустрічі головного податківця країни з Президентом України з центрального апарату ДПАУ на місця були направлені переліки платників ПДВ, які мають право на автоматичне бюджетне відшкодування податку і не мають такого. Але це не означає, що ПДВ був автоматично відшкодований.
У відповідності з Податковим кодексом у податкової служби є 20 календарних днів для проведення камеральних перевірок заявок платників, які мають право на автоматичне відшкодування.
Відлік цих 20 календарних днів починається з дня після останнього дня ​​подання податкової декларації за попередній місяць. Тобто в нашому випадку при подачі декларації за січень ці 20 календарних днів припали на період з 22 лютого по 13 березня.
Після цього податківцям відводиться ще три робочих дні на відправку до казначейства висновків із зазначенням сум податку, що підлягають автоматичному відшкодуванню. І нарешті, казначейство має ще три операційні дні на перерахування коштів. Тобто граничний термін автоматичного відшкодування за лютневої заявці за січень припадає на 21 березня.
Власне, вимогу здійснювати автоматичне відшкодування у зазначені терміни висуває до уряду і керівництву ДПСУ і глава держави.
Зокрема, відповідно до Протокольного рішення від 22.02.11 р. за результатами засідання Комітету з економічних реформ з питань національних пріоритетів реформування в 2011 р. під керівництвом Віктора Януковича Миколі Азарову та Віталію Захарченко було доручено наступне: "Вирішити проблему наявності прострочених сум ПДВ до відшкодування (ну, це навряд чи), скоротити термін такого відшкодування для сумлінних платників з 74 до 28 днів ("автоматичне відшкодування")".
28 днів - це саме 20 календарних днів на камеральну перевірку і два рази по три робочих дні на власне перерахування податку.
Звичайно, можна було б припустити, що і податківці, і скарбники на честь зустрічі Захарченко з Гарантом Конституції напряглися і до 15 березня відшкодували-таки ПДВ "автоматникам". Однак джерела Бізнесу в Держказначействі подібну версію спростували.
Тоді для отримання ще більш точної інформації БІЗНЕС зв'язався з деякими з щасливчиками. І наші респонденти, побажавши залишитися неназваними, повідомили, що до 16 березня ПДВ їм відшкодовано не було.
Що стосується небажання називати себе, то його якраз зрозуміти можна: не рівна година випадеш з переліку мають право на автоматичне відшкодування. Тим більше що перелік цей виявився до непристойності коротким.
Мабуть, говорячи про "історичну подію", Захарченко мав на увазі саме відправку до місцевих ДПІ інформації про перелік платників, які мають право на автоматичне відшкодування.
За підсумками лютневого декларування в списку благонадійних опинилися 24 суб'єкта господарювання, що становить трохи більше 1% (!) тих, які подали заявки на відшкодування і трохи більше 0,5% (!) загальної кількості платників ПДВ, перед якими держава має заборгованість з відшкодування податку. Питома вага заявок цих підприємств у загальному обсязі заявок за лютий, звичайно, більш значуща, але не сказати, щоб сильно вражаюча, - на них припало 456 млн грн. з 4,7 млрд грн., або 9,7%. Це аж ніяк не близько 200 платників і не 40-50% спільної заявки, які для "автоматників" у середині лютого на засіданні Комітету ВР з питань податкової та митної політики прогнозував заступник голови ДПАУ Олексій Любченко.
Піврічні розмови вищих посадових осіб держави про радикальне реформування процедури відшкодування ПДВ та про впровадження автоматичного відшкодування, яке покладе кінець і корупції, і нескінченним затримок, закінчилися великим пшиком.
Радує хоча б те, що Віталій Захарченко не став приховувати настільки нерайдужні цифри: "У лютому з податкових декларацій з ПДВ за січень 2011 було задекларовано до відшкодування 4,7 млрд грн. 1971 суб'єкту господарювання, а комп'ютерна система відібрала лише 24".
Втім, з комп'ютерною системою все теж не так просто. Важко сказати, в ній справа чи ні, але, за даними Бізнесу, спочатку програма видала перелік з 22 "автоматників". Однак до моменту зустрічі головного податківця з Президентом заповітний список поповнився двома київськими підприємствами - ДП "Укрінтеренерго" і ПрАТ "Піллар".
Втім, дуже показово, що поза "щасливим списком" опинилися навіть підприємства, що входять до складу корпорації "СКМ", або, скажімо, той же "Міттал Стіл Кривий Ріг".
Можливо, це говорить про те, що відбір справді проводився без "ручного" втручання і "засвітив" по-справжньому сумлінних платників податків, які не тільки не бавляться зв'язками із сумнівними контрагентами, а й хоча б підтримують на більш-менш прийнятному рівні зарплати.
Власне, останнє наше припущення підтверджується і словами Віталія Захарченко: "Цього показнику (середньої зарплати на підприємстві в розмірі не менше 2,5 мінімальної протягом останніх чотирьох кварталів) не змогли дотриматися більше 80% претендентів".
Цікаво, що встановлений Кодексом критерій щодо дотримання необхідного рівня зарплат саме протягом послідовних чотирьох кварталів у доступному для огляду майбутньому не дозволить тим, хто усвідомив вигоду від виведення зарплат з тіні, претендувати на автоматичне відшкодування. Не меншою за значимістю проблемою виявилася і сплата ПДВ контрагентами.
"Майже 90% контрагентів не платили податок, що вплинуло на невключення платників до переліку на автоматичне відшкодування ПДВ", - констатував Захарченко.
Водночас виникає питання: а чи варто було заради такого скромного кола "автоматників" город городити? Тим більше, що деякі підприємства, в тому числі і ті, які не потрапили в цей перелік, все одно отримували і явно будуть отримувати належне їм відшкодування у строк (якщо не раніше).
Цілком ймовірно, що вибірка була зроблена із суворим дотриманням критеріїв. Але чи не означає це, що самі критерії виявилися надто жорсткими?
Що ж стосується другого завдання Президента - вирішення проблеми наявності прострочених сум ПДВ до відшкодування, то вона нездійсненна апріорі. Це випливає навіть з слів вже не раз згаданого Віталія Захарченко, якщо їх зістикувати.
Спочатку він заявив, що в березні податкова служба збирається відшкодувати 3,1 млрд грн. ПДВ - ця сума передбачена Бюджетним розписом. А потім повідомив, що в лютому заявки на відшкодування склали 4,7 млрд грн.
У лютому, до речі, спостерігалась подібна картина: заявки склали 4,3 млрд грн., а фактичне відшкодування - 2,6 млрд грн. Про яке погашення прострочених сум в таких умовах може йтися? Особливо якщо врахувати, що ці самі прострочені суми, навіть за досить скромними оцінками ДПАУ, до початку березня досягли 14,2 млрд грн.
Сергій Саливон
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас