Американські журналісти домоглися публікації списку банків, які отримали держдопомогу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Американські журналісти домоглися публікації списку банків, які отримали держдопомогу

Казна та Політика
150
Список банків, які отримали в кризу державну допомогу від американського уряду, все-таки буде опублікований. У понеділок Другий Окружний апеляційний суд Нью-Йорка відхилив апеляцію асоціації американських банкірів, які намагалися заблокувати розкриття цих даних, передає Associated Press.
Суд вважає, що розкриття цих даних не підпадає під виключення із закону про вільний доступ до інформації США. Таким чином, прохання банкірів не дійде до Верховного суду США, а майже чотирирічна тяганина американської преси проти Федеральної резервної системи (ФРС) США і банкірів завершилася своєрідною перемогою свободи слова.
Ця історія сягає своїм корінням в самий розпал кризи, коли ФРС США разом з Мінфіном почали роздавати багатомільярдні кошти фінансовим організаціям, щоб стримати крах фінансової системи. У хід пішло пільгове кредитування, через яке банки і фінансові компанії вибирали у ФРС кошти сотнями мільярдів доларів. Натомість приватні організації мусили надавати забезпечення позик, що за цінністю дорівнювало отриманим коштам.
Першим раціональністю витрачання коштів платників податків зацікавилося відоме новинне агентство Bloomberg, що звернулася до ФРС з резонним питанням: кому, в яких кількостях і на яких підставах надавалися державні кошти? Наприклад, агентство цікавило, які папери й активи надавалися в заставу федеральному резерву і які були методи оцінки цих цінних паперів.
У Федрезерві відповідати на запитання відмовилися, пославшись на те, що така інформація є конфіденційною, а її розкриття зашкодить репутації та бізнесу прокредитованих фінансових інститутів. У Bloomberg з такою аргументацією не погодилися і подали до суду на Раду керуючих ФРС за порушення закону про вільний доступ до інформації. Паралельно аналогічний позов подали їхні колеги з Fox News. Доводи ФРС про те, що публікація таких даних потягне за собою відтік коштів з інститутів, які отримали держдопомогу, і зведе нанівець антикризові програми, суддів теж не переконали, і ФРС зобов'язали надати всю інформацію щодо виданих під час кризи коштів. Спроби ж заблокувати це рішення остаточно провалилися з сьогоднішнім позовом.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас