Ціни на пшеницю зростуть майже на 9% у ІІ кв. на тлі зменшення запасів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на пшеницю зростуть майже на 9% у ІІ кв. на тлі зменшення запасів

Казна та Політика
128
Зменшення запасів пшениці рекордними темпами за чотири роки означає, що ціни на неї продовжать зростати, стверджують опитані агентством Bloomberg аналітики.
За їх прогнозом, середня ціна пшениці на терміновій товарній біржі Чикаго в другому кварталі 2011 року складе $8 за бушель (майже $294 за тонну), що на 8,9% вище за котирування контракту на 21 березня, що становить $7,345 за бушель (близько $270 за тонну).
При цьому ф'ючерс на пшеницю з постачанням через рік зараз торгується в $8,6075 - на 17% вище за спотову ціну.
Останній урожай пшениці виявився на 15,4 млн тонн нижче за попит, свідчать дані міністерства сільського господарства США, яке прогнозує зменшення її запасів на 7,8%. Посівні площі у Росії цього року знизяться до мінімуму за 4 роки, зазначають респонденти Bloomberg.
За останній місяць пшениця показала найгірші результати торгів серед сировинних товарів. Падіння цін прискорилося після землетрусу у Японії 11 березня. З початку року по 16 березня включно пшениця подешевшала на 17%, що є рекордним падінням за порівнянний період, принаймні, з 1986 року.
Між тим за останні три сесії вартість пшениці підскочила на 11%, й аналітики прогнозують подальше зростання цін, оскільки наслідки японської кризи для світового ринку зерна будуть менш серйозними, ніж вважалось у перші дні після катастрофи.
Индекс S&P GSCI Agriculture, що враховує динаміку восьми ф'ючерсних контрактів на сільськогосподарську продукцію, знаходиться на 71% вище за рівень березня 2010 року. З червня ціни на пшеницю, кукурудзу і бавовну подвоїлися, соя-боби подорожчали на 62% із-за несприятливих погодних умов в багатьох регіонах світу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас