Рубль випустять для України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рубль випустять для України

Казна та Політика
1171
У п'ятницю стало відомо, що Мінфін планує звернутися до нового боргового інструменту і залучити кошти на зовнішньому ринку в російських рублях. Джерело інформагентства "Інтерфакс-АФІ" у російських банківських колах повідомило, що переговори українського уряду з російськими банками про організацію розміщення перебувають у завершальній стадії. Серед потенційних організаторів інформагентство назвало "ВЕБ Капітал" - дочірній інвестиційний підрозділ російського Зовнішекономбанку, додавши, що рублеві єврооблігації планує також випустити Укрексімбанк
Як з'ясував Коммерсант-Україна, переговори поки далекі від завершення. Джерело, близьке до ВЕБ Капіталу, заявило, що компанія таким проектом не займається: "У них був дуже успішний проект з продажу крюківський вагонів 'Київському метрополітену", а рублеві облігації для України раніше розглядалися лише як далека гіпотеза". Інвестбанкір одного з російських банків пояснив, що випустити рублеві бонди Мінфіну радять інвестиційні компанії "Ренесанс Капітал"; і "Трійка Діалог", які сподіваються разом отримати цей контракт. У "Ренесанс Капітал" відмовилися підтвердити або спростувати цю інформацію, а "Трійка Діалог" вчора не змогла її прокоментувати.
Аналітик "Ренесанс Капітал Україна" Анастасія Головач зазначила, що обсяг випуску рублквих бондів може бути визначений лише після проведення road show. При цьому зараз банкіри не сумніваються в успішності розміщення карбованцевих облігацій у випадку прийняття Кабміном такого рішення. За їх словами, у зв'язку з політичними подіями на Близькому Сході серед російських інвесторів скупчилася надлишкова ліквідність. "Нафта зростає у ціні, нафтові країни, до яких відноситься Росія, отримують додаткову ліквідність, - пояснює директор з продажів на ринку облігацій інвесткомпанії 'Атон' Володимир Куцев .- Напевно більша частина українського випуску буде викуплена інвесторами, які купують рублевий ризик".
Тому дохідність рублевих паперів зараз нижче доларових. Досі євробонди в російській валюті розміщувала тільки Білорусія, в кінці минулого року продала дворічні папери на 7 млрд руб. (Близько $ 245 870 000) за ставкою 8,7% річних. Однак після зниження рейтингів Білорусі, за даними агентства Cbonds, у п'ятницю прибутковість до погашення цих паперів складала 9,6%. Організаторами цього випуску були "Сбербанк" , Газпромбанк і "Альфа-Банк" , які готуються випустити для Білорусії бонди ще на 8 млрд руб. Аналітики відзначають, що українські папери будуть торгуватися набагато дешевше, оскільки не мають додаткових ризиків. Прибутковість до погашення останнього випуску євробондів України на $ 1,5 млрд зараз така ж, як і при розміщенні, - 7,95%.
Потенційні можливості для розміщення істотні. Із запланованих бюджетом-2011 зовнішніх боргів на 43 млрд грн поки отримані тільки 12 млрд грн. Але, незалежно від обсягу залучених рублів, Мінфіну нікуди буде розміщувати цю валюту. "Рубль уряд міг би витратити для розрахунків за газ з" Газпромом ", - сказав перший заступник голови правління одного з іноземних банків .- Для цієї ж мети може залучити рублі Укрексімбанк, який потім видасть кредит НАК 'Нафтогаз України'". Однак Росія не готова приймати свою ж валюту. "Все одно розраховуватися будуть у доларах, тому що ціна на газ формується не в рублях.
Поява ще одного центру газового ціноутворення вимагає серйозних консультацій з іншими світовими центрами, - підкреслив член правління Промінвестбанку Владислав Кравець .- Зараз в Україні немає ринку для рубля, і він все одно буде перетворюватися на валюту ".
Фінансисти не сумніваються, що Кабмін конвертує рублі в долари. Головач вважає, що уряд зможе замінити рублевим боргом дорожчі доларові зовнішні борги. Втім, на думку Кравця, ця "зайва" трансакцію в довгочасній перспективі може призвести до великих збитків: "Набагато правильніше формувати попит на рубль всередині України і поступово переходити на рублі у зовнішньоекономічних контрактах, після чого має сенс випускати євробонди в рублях".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас