Банкір: Державі потрібно "вивернути кишені" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкір: Державі потрібно "вивернути кишені"

Казна та Політика
660
Україні необхідна спеціальна система для роботи з неякісними активами. Про це заявив радник ліквідатора Укрпромбанку Ігор Власюк під час круглого столу, який провела ГО "Ліга фінансового розвитку" за підтримки "Дзеркала тижня" та проекту USAID "Розвиток фінансового сектору" FINREP.
За його словами, на сьогодні є категорія кредитів, які не працюють як у "хворих", так і "здорових" банках, але ці активи не є безнадійними.
"Мова йде насамперед про будівельні проекти. Щоб їх завершити і, відповідно, повернути гроші, банки повинні ці об'єкти докредитувати. Але банки, які сануються або перебувають у стані ліквідації, не мають права це робити. А в цей час продовжують "капати" відсотки за кредитами, що ставить у глухий кут і кредитора, і позичальника", - зазначив Власюк.
Саме такі активи, на думку експерта, повинні або передаватися в "здорові" банки, або концентруватися в bad-bank, або Компанії з управління активами (КУА).
Крім того, на думку експерта, там же можна було б "заморозити" на час і інші проблемні кредити, які мають заставу (наприклад землю).
Власюк вважає, що "поганий" банк також повинен викуповувати проблемні активи в учасників ринку. А для цього йому потрібні ресурси, які є тільки у держави.
"При цьому приватних інвесторів можна було б залучати, в т.ч. - через видачу їм державою позик на придбання таких кредитів. Кошти ж під такі цілі могли б залучатися, зокрема, від МФО", - упевнений Власюк.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас