Представник СБ: В Україні необхідно розвивати ринок "поганих" активів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Представник СБ: В Україні необхідно розвивати ринок "поганих" активів

Казна та Політика
287
Координатор фінансових проектів Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові Маріус Вісмантас закликав українську владу розвивати ринок "поганих" активів, обсяг якого зараз є незначним - всього близько 20 млрд. Такий ринок необхідний, щоб продавати не тільки бланкові, але і заставні кредити фізосіб і навіть корпоративні позики.
Про це він заявив під час круглого столу, який провела ГО "Ліга фінансового розвитку" за підтримки "Дзеркала тижня" та проекту USAID "Розвиток фінансового сектору" FINREP.
"Для цього потрібно вдосконалити чинну нормативну базу, зокрема, в частині системи оподаткування, валютного регулювання, банківської таємниці і т.д. Зараз у Нацбанку робоча група напрацьовує відповідні зміни до законодавства. Разом з тим не завадило б прискорити цей процес", - упевнений Вісмантас.
Він зазначив, що Світовий банк підтримує ідею поділу "поганих" і "хороших" активів, що допоможе сконцентрувати "погані" у спеціальній фінансовій інституції.
"Але це стосується передусім банків, що рекапіталізуються державою. Управління "токсичними активами" вимагає створення спеціального механізму роботи з ними", - переконаний Вісмантас.
На його думку, очищення банківських балансів від неякісних кредитів має відбуватися не за рахунок платників податків, а перш за все за рахунок власників банків - через формування резервів під "проблемку" за рахунок капіталу. За даними експерта, з початку кризи приватні інвестори вже "влили" капіталу в систему на понад 50 млрд грн.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас