Лівія закрила власний повітряний простір для іноземних літаків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лівія закрила власний повітряний простір для іноземних літаків

Казна та Політика
721
Лівія закрила повітряний простір для іноземних літаків. Такі дані містяться в опублікованому сьогодні повідомленні Європейської організації по безпеці повітряної навігації Eurocontrol, передає РБК з посиланням на Reuters.
За даними організації, інформація про закриття повітряної зони "до здобуття подальших розпоряджень" була отримана від влади Мальти. "Поки це єдині дані, які ми маємо в своєму розпорядженні на даний момент", - говориться в повідомленні Eurocontrol.
Нагадаємо, сьогодні вночі Рада Безпеки ООН на позачерговому засіданні в Нью-Йорку прийняла резолюцію, що санкціонує введення над Лівією зони, вільної від польотів. За проект резолюції, представленої делегаціями Лівану, Великобританії, Франції і США проголосували 10 з 15 країн-членів РБ ООН. П'ять країн, у тому числі Росія, Німеччина і Китай, від голосування утрималися.
Прийняття резолюції означає, що віднині військові літаки Муамара Каддафі не мають права завдавати ударів по опозиціонерах. Крім того, резолюція Радбеза передбачає "всі необхідні заходи" для захисту цивільного населення Лівії від сил Каддафі. Дане формулювання фактично дозволяє міжнародну військову інтервенцію.
На даний момент дві країни - Норвегія і Франція - офіційно заявили, що нададуть свої сили для проведення можливої операції в Лівії. За даними дипломатичних джерел, інтервенцію очолять Франція, Великобританія і, можливо, США, а також одна або декілька арабських держав.
Раніше сьогодні Президент США Барак Обама закликав лідерів Великобританії та Франції Девіда Кемерона і Ніколя Саркозі обговорити заходи для реалізації резолюції Ради Безпеки ООН про створення безпольотної зони над Лівією. "Усі три лідери вважають за необхідне негайне виконання резолюції РБ ООН і припинення насильства проти цивільного населення з боку режиму Муамара Каддафі", - говориться в заяві Білого дому.
Раніше сьогодні міністр закордонних справ ФРН Гідо Вестервелле заявив, що Німеччина утрималася при голосуванні по лівійській резолюції в Раді Безпеки ООН, оскільки вважає, що військова операція проти Лівії представляє серйозну небезпеку.
Рада Безпеки ООН сьогодні схвалила резолюцію, що передбачає введення безпілотних зон над Лівією, і "прийняття всіх необхідних заходів" для захисту мирних громадян від сил лівійського лідера М.Каддафі. Резолюція була прийнята більшістю голосів на позачерговому засіданні РБ ООН у Нью-Йорку. За проект резолюції, представленої делегаціями Лівану, Великобританії, Франції і США проголосували 10 з 15 країн-членів РБ ООН. П'ять країн, у тому числі Росія, Німеччина і Китай, від голосування утрималися.
16 березня, міністр закордонних справ Франції Ален Жюппе заявив про намір завдати авіаудари по Лівії. Відповідна спільна резолюція була направлена Раді безпеки ООН Великобританією, Ліваном і Францією.
Міністр заявив у своєму блозі, що Каддафі "порушив баланс", здійснюючи повітряні нальоти на позиції повстанців. Економічні та політичні санкції, введені Заходом відносно лівійського диктатора, можуть бути корисні в довгостроковій перспективі, але до моменту їх дієвої реалізації полковник вже отримає перемогу над бунтівниками, відповів французький міністр.
З середини лютого 2011 р. у Лівії почалися масові антиурядові виступи, які переросли в масштабні збройні сутички з офіційною владою. Опозиція взяла під контроль східну частину країни, захопивши склади зі зброєю. М.Каддафі відповів застосуванням авіації, почавши повномасштабні бомбардування позицій опозиціонерів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас