Банки не хочуть страхувати сільське господарство — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки не хочуть страхувати сільське господарство

Аграрний ринок
365
Привабливість аграрного сектора в очах банкірів стрімко знижується. Фінустанови відзначають високі ризики кредитування аграріїв в умовах непрогнозованої політики регулювання сектора.
Про це заявив на форумі "Агробізнес України", організованому інститутом Адама Сміта, Жак Муньє, президент правління Credit Agricole CIB.
"До нас звертається уряд з проханням профінансувати посівну кампанію. Але як ми - банкіри - можемо довіряти уряду, якщо приватний сектор перестає йому довіряти?" - сказав він. Він зазначив, що найбільше турбують приватний сектор питання аграрного ринку - це відшкодування ПДВ, введення квот на експорт зерна, спроби монополізувати експорт агропродукції та діяльність нового гравця на аграрному ринку - "Хліб Інвстбуд". "Компанії інвестують у вирощування зерна, проте не мають гарантій, що зможуть його продати", - сказав він.
Жак Маньє зазначив, що минулого року, напередодні посівної-2010 до банків також висувалися претензії у зв'язку з низькою активністю кредитування аграріїв і тоді ці закиди, можливо, були виправдані. "Рік тому на цьому ж форумі мене запитали про це і я визнав, що швидше за все так, це ми, банки, робимо щось не так. Проте тепер я можу сказати інше - тепер відповідальність за ситуацію лежить на державі", - сказав він.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас