Реформи ва-банк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реформи ва-банк

Казна та Політика
1307
Минулого тижня уряд відзвітував про перший рік діяльності, а відповідальний за реформи віце-прем'єр Сергій Тігіпко - власне, про проведення зміни. Головний посил - необхідні країні перетворення, яких боялася влада протягом останніх двадцяти років, в країні почалися. Але от чи буде їх результат настільки ж значний, як жваво ні стартували? Від відповіді на це питання залежить майбутнє країни й самого Сергія Тігіпка.
Багатоходівка Тігіпко
Виходячи із заяв Тігіпка, сьогодні він курирує не тільки пенсійну реформу і доопрацювання Податкового кодексу. У зоні його відповідальності - нещодавно ухвалена будівельна реформа, продовження дерегуляції та підготовка Митного кодексу. Крім того, віце-прем'єр буде виводити з тіні зарплати та робочі місця, вести діалог з Європою щодо зони вільної торгівлі. Чи не забагато для однієї людини?
Питання про те, чому всіма реформами в уряді займається Тігіпко, неодноразово виникало і у експертів, і у журналістів. Програма реформ оголошена ключовим завданням для країни на найближчі роки особисто Президентом Віктором Януковичем. Тобто по ідеї, реформами кожен у своїй галузі повинні були б займатися всі. Але скептики схильні вважати, що "в глибині душі" керівництво країни не хоче плямувати невдачами особа головної партії влади, тому вирішив звернутися до амбіційного Тігіпка. Адже одноосібна відповідальність за всі реформи означає взяття однією людиною за все політичного та соціального негативу і обурення, яке реформи, безсумнівно, спричинять з боку населення. Адже хто-хто, а українці не є прихильниками змін, вважаючи за краще жити по-старому.
Але Тігіпко, схоже, розраховує на більш тривалу перспективу. "Я впевнений, що до 2012 року позиції мої будуть сильними", - заявив політик в кінці лютого. У його рішенні взятися за всі реформи відразу, багатоходову комбінацію бачать і деякі аналітики. За словами директора Агентства політичних та інформаційних технологій Анатолія Велимовського, прийшовши у владу, віце-прем'єр передбачав швидкий рейтинговий провал. Але, за планом, коли країна відчує позитивний ефект перетворень, настрої електорату почнуть поліпшуватися. І статися цей може вже до парламентських виборів восени 2012 року, до участі в яких посилено готується партія Тігіпка "Сильна Україна".
"Робота над соціальними реформами пов'язана з чималими потенційними політичними ризиками, проте вибір Віктора Януковича зрозумілий - кращого варіанту немає, - вважає політолог Володимир Фесенко - Тігіпко - потенційний конкурент, і є спокуса розміняти його у випадку провалу реформ, проте у нього може вийти з реформуванням, тому ризик Тігіпка - це його шанс, він свідомо пішов на це, тому що хто не ризикує - той не виграє", - зазначає Фесенко.
Про далекосяжні плани віце-прем'єра може свідчити і зміна його риторики. На останній прес-конференції він говорив не тільки про "свої" реформи, а й зробив ряд політичних заяв на кшталт "Ринкова економіка і демократія - це дві складові, які виведуть нас вперед".
Швидко і рішуче?
Так що, судячи з усього, Тігіпко вирішив йти ва-банк - робити реформи і домагатися результату. На думку експертів, для країни це буде не найгіршим варіантом, якщо, звичайно, план реформ не заговорять. "Потрібно все впровадити протягом 2011 року - пенсійну реформу, митну, дерегуляцію, реформу "Нафтогазу", ЖКГ, реформу держуправління, - вважає виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко. Ефект відразу можна буде побачити за збільшенням середньої зарплати, з притоку іноземних інвестицій, за зростанням реального сектора, зокрема, сільського господарства і харчпереробки як найбільш перспективних галузей. У більш довгостроковій перспективі можна буде оцінювати за збільшення тривалості і зростання якості життя".
Зараз зрозуміло одне - на поліпшення українцям доведеться почекати, тому що навіть незважаючи на старт податкової реформи, спрощення дозвільних процедур у будівництві, скасування безлічі ліцензій бізнесу та багато інших зрушення, які вдалося зробити Тігіпкові, основна маса роботи ще попереду. А враховуючи те, з якими потугами реформи проходять через парламент і як відчайдушно чинять опір змінам чиновники, очікування може затягтися. Згадати хоча б епопею з ухваленням Податкового кодексу та дії податківців і митників, які продовжують перегинати палицю. Останній приклад - перенесення розгляду Верховною Радою законопроекту про пенсійну реформу, хоча експерти застерігають від затягування з її впровадженням. "2011 рік - це останній шанс для пенсійної реформи. У 2012 році - вибори, ніхто про пенсійну реформу (якщо її не проведуть зараз) і не згадає. 2013-2014? Сумнівно: попереду - президентські вибори. Ситуація буде погіршуватися через зменшення кількості платників внесків: ту ж кількість пенсіонерів, що і сьогодні, змушена буде утримувати менше кількість тих, хто працює. Так, бюджет ще зможе покривати ці розриви, але інші витрати, освіта, медицина, інфраструктура будуть фінансуватися ще гірше, ніж сьогодні", - говорить Елла Лібанова.
Але, схоже, поки всю критичність ситуації в країні усвідомлюють тільки експерти. Громадян та й основну масу представників влади поки що найбільше хвилює хоч якась стабільність сьогодні, ніж перспективи жити краще завтра. А значить - Тігіпко доведеться докласти зусилля, щоб отримати бажаний результат.
Юрій Єремєєв
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас