Ъ: В списках значаться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: В списках значаться

Казна та Політика
858
Державна податкова служба (ДПС) затвердила остаточний реєстр підприємств, які отримають автоматичне відшкодування ПДВ. 24 компаніям сумарно буде перераховано з бюджету 457 млн грн. Як стало відомо, обсяг заявок платників був майже на 40 млн грн більший. У ДПС стверджують, що така сума не підтверджена камеральною перевіркою, але її відшкодують пізніше. Це означає, що підприємства, які пройшли суворий відбір податківців, заради автоматичного відшкодування ПДВ повинні погоджуватися із заниженням суми відшкодування, відзначають експерти.
Глава ДПС Віталій Захарченко вчора публічно підписав перший реєстр підприємств, які отримали підтвердження про автоматичне відшкодування ПДВ. Тепер Держказначейство має 21 березня перерахувати платникам суму податку за січень. Таким чином, 24 підприємства, які відповідають всім 16 критеріям Податкового кодексу, отримають 457,03 млн грн.
Як повідомлялося, оперативно отримати відшкодування ПДВ намагалися 2 тис. компаній, але 1,65 тис. з них не пройшли за критерієм середньої зарплати - вона повинна бути в 2,5 рази вище мінімальної. За словами Віталія Захарченка, з 240 тис. платників ПДВ цим критерієм не відповідали 90 тис. При цьому 90% їх контрагентів задіяні в ризикованих операціях.
До списку автоматичного повернення ПДВ увійшли 12 великих підприємств, зокрема "Запоріжсталь" (84 млн грн), Одеський припортовий завод (62,65 млн грн), Нижньодніпровський трубопрокатний і Новомосковський трубний заводи (загальна сума - 62,76 млн грн ), а також 12 малих і середніх компаній. Вони представляють 14 з 27 адміністративно-територіальних одиниць України.
Втім, потрапляння до списку не гарантує підприємствам отримання заявленого до відшкодування податку в повному обсязі. Сумарна заявка склала 496,3 млн грн, що на 39,23 млн грн більше від того, що відшкодовується. З них "Запоріжсталь" недоотримає 34,48 млн грн. Фінансовий директор підприємства Олександр Рабцун запевнив, що суми відшкодування ще не бачив, але вважає, що різницю не включили до відшкодування, бо не встигли її перевірити. У ДП "Артемсіль" різниця між заявкою і відшкодуванням невелика - 729 грн. За словами фінансового директора ДП Наталії Бойченко, непідтверджену суму на підприємстві розраховують отримати в квітні.
Заступник голови ДПС Олексій Любченко пояснив, що заявлені до відшкодування, але не включені до реєстру 39,2 млн грн не були підтверджені підприємствами. При камеральній перевірці, яку компанії, незважаючи на відповідність усім критеріям Податкового кодексу, все одно проходять, було виявлено розбіжності, і бізнесу було запропоновано самостійно уточнити заявку. Цей податок буде повернений в майбутніх періодах, пообіцяв чиновник. Якщо платники не підтвердять ці суми, податківці вийдуть на документальну перевірку.
Експерти вважають невиправданим такий суворий контроль за компаніями, що відповідають всім критеріям. "Підприємства змушені погоджуватися з тими сумами, які назве податкова. Ця ситуація підтверджує тезу, що будуть відшкодовувати лише стільки, скільки зможуть", - говорить старший економіст центру "CASE-Україна" Володимир Дубровський. "Ми раді тому, що нам відшкодували і що ми взагалі потрапили під критерії автоматичного повернення", - заявляє представник одного з донецьких підприємств.
На думку директора департаменту Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень Артема Рудика, система автоматичного повернення ПДВ позбавлена раціонального механізму: при відшкодуванні "автоматом" не повинні вимагати підтвердження заявок на початковому етапі, перевірка необхідна вже після отримання компанією ПДВ. "Так відбувається на Заході. Адже є підприємства, які нікуди не дінуться, - щоб їх закрити, потрібні роки, Тим більше, що вони відповідають критеріям", - відзначає експерт. Тому, на думку Дубровського, в подальшому в разі збільшення числа компаній, що претендують на повернення ПДВ "автоматом", буде зростати і сума податку, який не підтверджується.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас