ДКЦПФР виключила "Кредит-Рейтинг" з реєстру уповноважених рейтингових агентств — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДКЦПФР виключила "Кредит-Рейтинг" з реєстру уповноважених рейтингових агентств

Казна та Політика
580
Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку України (ДКЦПФР) виключила ТОВ "Кредит-Рейтинг" (Київ) з державного реєстру уповноважених рейтингових агентств.
"З дати прийняття цього рішення ТОВ "Кредит-Рейтинг" забороняється визначати рейтингові оцінки, отримання яких відповідно до закону є обов'язковим", - йдеться в рішенні ДКЦПФР № 246 від 15 березня, оприлюдненому на сайті Комісії.
Згідно з ним, кредитні рейтинги, присвоєні "Кредит-Рейтингом" до цієї дати, залишаються в силі.
"Кредит-Рейтинг" після прийняття цього рішення має право проводити незалежну рейтингову оцінку за Національною шкалою, здійснювати оновлення присвоєних рейтингових оцінок і визначати рейтингові оцінки, крім рейтингових оцінок, обов'язковість яких передбачена законодавством", - наголошується в документі.
Генеральний директор "Кредит-Рейтингу" Станіслав Дубко повідомив агентству "Інтерфакс-Україна", що формальною причиною виключення компанії з числа уповноважених рейтингових агентств стало те, що її мажоритарний акціонер - холдингова компанія ТОВ "Група "УМВБ" - одночасно є власником 49% акцій фондової біржі УМВБ.
Дубко підкреслив, що компанія оскаржить це рішення ДКЦПФР вже в середу, оскільки питання обмежень для пов'язаних осіб у подібних випадках нормативно не врегульовано. За його словами, ще одним пунктом позову буде порушення Комісією процедури прийняття рішення, зокрема, відмова від запрошення на засідання представників "Кредит-Рейтингу".
Як повідомлялося, раніше в цьому році ДКЦПФР порушила справу за фактом правопорушення і винесла попередження рейтинговому агентству "Кредит-Рейтинг" (Київ) у зв'язку з недостатнім забезпеченням вимог щодо відсутності зв'язку рейтингових агентств з учасниками ринку фінансових послуг.
В даний час на ринку статус уповноважених рейтингових агентств мають також "Експерт-Рейтинг", "ІВІ-Рейтинг" і "Рюрик", які отримали його навесні 2010 року після тривалих судових спорів, в ініціаторстві яких вони підозрювали "Кредит-Рейтинг".
"Кредит-Рейтинг" відкидав всі звинувачення цих компаній, залишаючись єдиним українським уповноваженим рейтинговим агентством, вперше отримавши цей статус у 2004 році.
Чистий дохід "Кредит-Рейтинг" у 2009 році майже в 1,9 рази - до 18,19 млн грн, а чистий збиток скоротився в 9 разів - до 1,07 млн грн. За підсумками дев'яти місяців минулого року чистий дохід компанії склав 9,94 млн грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас